Ons basis team

 • maike

  Maike van der Horn

  ORUN 2 instructrice
  ESDR therapeut 
  Level 3 Equine Behaviour and Psychology

  Werkgebied: Fochteloo en directe omgeving

'Al zo lang ik me kan herinneren ben ik gek op paarden. Toen ik 11 was mocht ik op paardrijles. Daarna volgde een verzorgpaard waar ik de volledige verantwoordelijkheid over had. Tot in 2005 mijn ouders de zorgboerderij begonnen en we eigen paarden en pony's konden houden. In al die jaren heb ik samen met Nynke veel ervaring opgedaan met veel verschillende paarden. We hebben het altijd mooi en een uitdaging gevonden om paarden dingen op een vriendelijke manier te leren en om ze zo optimaal mogelijk te huisvesten. Daarnaast is de omgang tussen mensen met een beperking en de paarden ontzettend mooi om te zien en om mee te werken.

In 2018 werd mijn dochter geboren met een ernstige hartafwijking. Die periode was erg heftig en traumatisch. Daardoor zijn zowel ik als mijn dochter in aanraking gekomen met de EMDR-therapie. Mede door de baby-EMDR hebben Nynke en ik enige tijd later de link gelegd naar de paarden en hebben we de ESDR-therapie voor paarden ontwikkelt. Samen met onze teamgenoten Leonie en Megin hebben we de ESDR verder ontwikkeld en hopen we heel veel paarden en eigenaren te kunnen helpen!'

 • Nynke

  Nynke van der Horn

  ORUN 2 instructrice
  EMDR therapeut
  ESDR therapeut 

  Werkgebied: Fochteloo en directe omgeving

'Mijn zus Maike heeft mij besmet met het paardenvirus en samen waren we altijd bij haar verzorgpaard en mijn verzorgpony te vinden. Na het starten van de zorgboerderij zijn ons paardenbestand en de stal gaan groeien. Maike en ik hebben ons instructeursdiploma behaald en we zijn ons gaan ontwikkelen in de paardenwereld. We hebben shows mogen rijden in binnen- en buitenland, hebben pony's gecorrigeerd/beleerd, hebben verschillende veulens gefokt en hebben prachtige resultaten behaald in de Fell pony keuringswereld. Daarnaast is onze stal een fijne dagbestedingsplek voor de cliënten van onze zorgboerderij. Ook ben ik op oproepbasis actief in de filmpaardenwereld. Ik heb al hele gave dingen mogen doen zoals achter de schermen werken en in kostuum spelen in grote films zoals The Huntsman Winter's War en Disney's Dumbo. Hierdoor heb ik van allemaal verschillende mensen en paarden heel veel ervaring en kennis op mogen doen.

In 2020 stond ook mijn leven op zijn kop. Mijn man kreeg een heftig men-ongeluk waarna vele maanden van ziekenhuis en revalidatie volgde. Ik heb toen ook EMDR-therapie gehad om alles te verwerken. Daarnaast ben ik gecertificeerd EMDR-therapeut. Deze kennis gebruiken we nu om de ESDR nog verder te ontwikkelen. We hebben al veel paarden kunnen helpen met deze bijzondere vorm van therapie en we gaan voor nog veel meer!'

 • Leonie

  Leonie Kalis

  Dierenarts
  ESDR therapeut 

  Werkgebied: Fochteloo en directe omgeving

'Bij mij zijn zowel de omgang met dieren waaronder paarden, als het dierenarts zijn met de paplepel ingegeven. Voordat ik kon lopen zat ik al op een pony. Via dressuur, springen en cross country bij de pony's ben ik bij de western- en drafsport beland.

Vanaf mijn afstuderen als dierenarts in november 2008, ben ik vanaf begin 2009 werkzaam in een gemengde dierenartspraktijk. In het dagelijkse leven houd ik me voornamelijk bezig met de gezondheidszorg en bedrijfsbegeleiding van landbouwhuisdieren (met name melkgeiten en melkkoeien) en eerstelijns gezondheidszorg voor paarden.

Vanaf het begin van mijn loopbaan ben ik al als dierenarts betrokken bij de Flint en sinds afgelopen jaar tevens parttime in dienst van de stal en zorgboerderij.

Als vriendin van de familie ben ik nauw betrokken geweest bij de emotionele gebeurtenissen van afgelopen jaren. Samen met de andere teamleden is hieruit de ESDR therapie ontstaan waarmee we al veel paarden hebben kunnen behandelen.'

 • Megin

  Megin Kuijkhoven

  Instructeur wedstrijdsport ORUN 4
  Lichte tour amazone
  ESDR therapeut
  Level 3 Equine Behaviour and Psychology 

  Werkgebied: Noord Nederland (Groningen, Friesland, Drenthe)

'Op mijn 9e ben ik begonnen op de manege en al snel kwam mijn eerste eigen pony. Tot ongeveer mijn 18e heb ik vooral als recreant erg veel tijd met paarden en pony’s doorgebracht. Het begon te kriebelen om me verder te ontwikkelen als ruiter, dus kocht ik een 3 jarige Mondriaan x Wolfgang wat een paard met een gouden randje bleek te zijn. Met hem heb ik de instructeurs opleiding doorlopen en dankzij onze successen op wedstrijden kreeg ik al snel meerdere paarden te rijden. Sinds 2002 geef ik met enthousiasme les aan veel uiteenlopende combinaties.

In mijn lessen vind ik het belangrijk dat de ruiter met plezier, ontspanning en focus streeft naar een goede samenwerking met het paard. In de omgang met paarden lopen we allemaal wel eens tegen spanningsproblemen aan: een hoek die altijd eng is, trailer problemen, singeldwang, opstapproblemen, etc. Via Maike en Nynke kreeg ik te horen over hun ervaringen met ESDR waarmee dit soort problemen goed kunnen worden opgelost. Samen hebben we deze mooie therapie verder ontwikkeld en hebben we al vele mooie resultaten geboekt.'

Register ESDR therapeuten

Omdat de vraag naar ESDR-behandelingen begint te groeien op andere locaties in Nederland, zijn we kleinschalig begonnen meer mensen op te leiden tot ESDR-therapeut.Deze mensen zijn zeer kundig en hebben veel ervaring met paarden en hun gedrag. Veelal zijn dit professionals die al jaren werkzaam zijn in de paarden waarbij de ESDR een hele goede aanvulling is.Daarnaast sluiten ze aan bij onze ziens-en denkwijze op onder andere het gebied van paardenwelzijn en training.Ook heeft ieder zijn eigen expertises en werkervaring. We hebben onderling nauw contact met elkaar waarin we ervaringen en kennis delen. Naast dat iedere casus leerzaam is volgen we allemaal regelmatig scholing om onze kennis up to date te houden en te vergroten.

Ruchama was onze eerste officiele ESDR-therapeut en zal zich hieronder voorstellen. Er zijn momenteel meerdere cursisten bezig dus binnenkort zullen er meer therapeuten op deze site komen.

Ruchama voorstellen

Ruchama Hofman

 • Guasha therapeut
 • Advantage Horsemanship (Instructeur)
 • Persoonlijke ontwikkelingscoach
 • ESDR therapeut
 • Werkgebied Alphen aan den Rijn en omgeving

Al mijn leven lang ben ik gek op dieren, vooral op paarden! Vooral op de band die je kon creëren met je paard. Naast het rijden deed ik al erg jong aan grondwerken en verdiepte ik mij in het gedrag van de dieren. Na een hoop opleidingen en cursussen waarbij ik heel breed naar het paard en ruiter kon kijken en het opvoeden van mijn eigen paard, kwam ik in contact met stal de Flint. Aangezien ik zelf een zwaar traject heb gevolgd van EMDR trok ESDR mij direct aan en wilde heel graag meer weten.

Ik weet hoe het is en hoe ik het ervaren heb, daarom kan ik mij goed inleven in het paard. Vooral het stukje verlatingsangst vind ik heel interessant.

Zo doende ben ik langs geweest om kennis te maken met het team en met de therapie. Wat ben ik blij met deze keuze, dit is de beste beslissing ooit. Het is was voor mij het missende stuk in mijn werk.

Nu mag ik mijzelf ESDR therapeut noemen en ben ik lid van een geweldig team.