Ons basis team

 • maike

  Maike van der Horn

  ORUN 2 instructrice
  ESDR therapeut 
  Level 3 Equine Behaviour and Psychology

  Werkgebied: Fochteloo en directe omgeving

'Al zo lang ik me kan herinneren ben ik gek op paarden. Toen ik 11 was mocht ik op paardrijles. Daarna volgde een verzorgpaard waar ik de volledige verantwoordelijkheid over had. Tot in 2005 mijn ouders de zorgboerderij begonnen en we eigen paarden en pony's konden houden. In al die jaren heb ik samen met Nynke veel ervaring opgedaan met veel verschillende paarden. We hebben het altijd mooi en een uitdaging gevonden om paarden dingen op een vriendelijke manier te leren en om ze zo optimaal mogelijk te huisvesten. Daarnaast is de omgang tussen mensen met een beperking en de paarden ontzettend mooi om te zien en om mee te werken.

In 2018 werd mijn dochter geboren met een ernstige hartafwijking. Die periode was erg heftig en traumatisch. Daardoor zijn zowel ik als mijn dochter in aanraking gekomen met de EMDR-therapie. Mede door de baby-EMDR hebben Nynke en ik enige tijd later de link gelegd naar de paarden en hebben we de ESDR-therapie voor paarden ontwikkelt. Samen met onze teamgenoten Leonie en Megin hebben we de ESDR verder ontwikkeld en hopen we heel veel paarden en eigenaren te kunnen helpen!'

 • Nynke

  Nynke van der Horn

  ORUN 2 instructrice
  EMDR therapeut
  Stunt/Horse rider in films
  ESDR therapeut 

  Werkgebied: Fochteloo en directe omgeving

'Mijn zus Maike heeft mij besmet met het paardenvirus en samen waren we altijd bij haar verzorgpaard en mijn verzorgpony te vinden. Na het starten van de zorgboerderij zijn ons paardenbestand en de stal gaan groeien. Maike en ik hebben ons instructeursdiploma behaald en we zijn ons gaan ontwikkelen in de paardenwereld. We hebben shows mogen rijden in binnen- en buitenland, hebben pony's gecorrigeerd/beleerd, hebben verschillende veulens gefokt en hebben prachtige resultaten behaald in de Fell pony keuringswereld. Daarnaast is onze stal een fijne dagbestedingsplek voor de cliënten van onze zorgboerderij. Ook ben ik op oproepbasis actief in de filmpaardenwereld. Ik heb al hele gave dingen mogen doen zoals achter de schermen werken en als stunt/horserider mogen werken in grote films zoals The Huntsman Winter's War en Disney's Dumbo. Hierdoor heb ik van allemaal verschillende mensen en paarden heel veel ervaring en kennis op mogen doen.

In 2020 stond ook mijn leven op zijn kop. Mijn man kreeg een heftig men-ongeluk waarna vele maanden van ziekenhuis en revalidatie volgde. Ik heb toen ook EMDR-therapie gehad om alles te verwerken. Daarnaast ben ik gecertificeerd EMDR-therapeut. Deze kennis gebruiken we nu om de ESDR nog verder te ontwikkelen. We hebben al veel paarden kunnen helpen met deze bijzondere vorm van therapie en we gaan voor nog veel meer!'

 • Leonie

  Leonie Kalis

  Dierenarts
  ESDR therapeut 

  Werkgebied: Fochteloo en directe omgeving

'Bij mij zijn zowel de omgang met dieren waaronder paarden, als het dierenarts zijn met de paplepel ingegeven. Voordat ik kon lopen zat ik al op een pony. Via dressuur, springen en cross country bij de pony's ben ik bij de western- en drafsport beland.

Vanaf mijn afstuderen als dierenarts in november 2008, ben ik vanaf begin 2009 werkzaam in een gemengde dierenartspraktijk. In het dagelijkse leven houd ik me voornamelijk bezig met de gezondheidszorg en bedrijfsbegeleiding van landbouwhuisdieren (met name melkgeiten en melkkoeien) en eerstelijns gezondheidszorg voor paarden.

Vanaf het begin van mijn loopbaan ben ik al als dierenarts betrokken bij de Flint en inmiddels al een aantal jaren in vaste dienst van de stal en zorgboerderij.

Als vriendin van de familie ben ik nauw betrokken geweest bij de emotionele gebeurtenissen van afgelopen jaren. Samen met de andere teamleden is hieruit de ESDR therapie ontstaan waarmee we al veel paarden hebben kunnen behandelen.'

 • Megin

  Megin Kuijkhoven

  Instructeur wedstrijdsport ORUN 4
  Lichte tour amazone
  ESDR therapeut
  Level 3 Equine Behaviour and Psychology 

  Werkgebied: Noord Nederland (Groningen, Friesland, Drenthe)

  Tel: 06-47892845

'Op mijn 9e ben ik begonnen op de manege en al snel kwam mijn eerste eigen pony. Tot ongeveer mijn 18e heb ik vooral als recreant erg veel tijd met paarden en pony’s doorgebracht. Het begon te kriebelen om me verder te ontwikkelen als ruiter, dus kocht ik een 3 jarige Mondriaan x Wolfgang wat een paard met een gouden randje bleek te zijn. Met hem heb ik de instructeurs opleiding doorlopen en dankzij onze successen op wedstrijden kreeg ik al snel meerdere paarden te rijden. Sinds 2002 geef ik met enthousiasme les aan veel uiteenlopende combinaties.

In mijn lessen vind ik het belangrijk dat de ruiter met plezier, ontspanning en focus streeft naar een goede samenwerking met het paard. In de omgang met paarden lopen we allemaal wel eens tegen spanningsproblemen aan: een hoek die altijd eng is, trailer problemen, singeldwang, opstapproblemen, etc. Via Maike en Nynke kreeg ik te horen over hun ervaringen met ESDR waarmee dit soort problemen goed kunnen worden opgelost. Samen hebben we deze mooie therapie verder ontwikkeld en hebben we al vele mooie resultaten geboekt.'

Register ESDR therapeuten

Omdat de vraag naar ESDR-behandelingen begint te groeien op andere locaties in Nederland, zijn we kleinschalig begonnen meer mensen op te leiden tot ESDR-therapeut. Deze mensen zijn zeer kundig en hebben veel ervaring met paarden en hun gedrag. Veelal zijn dit professionals die al jaren werkzaam zijn in de paarden waarbij de ESDR een hele goede aanvulling is. Daarnaast sluiten ze aan bij onze ziens-en denkwijze op onder andere het gebied van paardenwelzijn en training. Ook heeft ieder zijn eigen expertises en werkervaring. We hebben onderling nauw contact met elkaar waarin we ervaringen en kennis delen. Naast dat iedere casus leerzaam is, volgen we allemaal regelmatig scholing om onze kennis up to date te houden en te vergroten.

 

 • Ruchama voorstellen

  Ruchama Hofman

  • Gedragsspecialist House of Horsemanship 
  • Advantage horsemanship (instructeur) 
  • Guasha therapie 
  • Paarden psychologie 
  • Freedom based training 
  • Persoonlijke ontwikkelcoach 

  Werkgebied: Alphen aan den Rijn en omgeving, Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht

Ik ben Ruchama Hofman, 31 jaar oud en ik woon in Alphen aan den Rijn. Indian is mijn 8-jarige NRPS x IJslander merrie en mijn grootste leermeester. Ze is als veulen bij mij gekomen. Door de tijd heen heeft zij een aantal trauma’s opgelopen door bijvoorbeeld verhuizingen en trailerangst. Mede door ESDR is ze hier goed vanaf gekomen.

Al van jongs af aan ben ik bezig met paarden, hun gedrag en de band die je met ze op kunt bouwen. Uiteindelijk begon ik met werken in de paarden, waarbij ik startte met behandelen en revalideren. Na verloop van tijd merkte ik dat mijn interesse meer ligt bij het gedrag van het paard en ben ik me daarop gaan focussen.

Ik ben opgeleid bij House of Horsemanship en daar heb ik mezelf volledig ondergedompeld in de paardenpsychologie. Hier heb ik geleerd spanning, angst, trauma en een overprikkeld zenuwstelsel te herkennen en hiermee aan de slag te gaan. Denk hierbij aan emotieregulatie en oefeningen voor paard en eigenaar.

Op dit moment ben ik twee jaar werkzaam als ESDR Therapeut en ik heb al veel paarden mogen helpen. Het werken met de hartslagmeter zorgt ervoor dat ik heel goed kan zien waar de spanning zit en het paard goed kan begeleiden, om zo het trauma een plekje te kunnen geven.

Zelf heb ik EMDR gehad, waardoor ik precies weet wat de therapie doet. Zelf heb ik ook trauma’s gehad, maar daar heb ik geen last meer van. Door de therapie weet ik hoe ik ermee om moet gaan, en paarden geeft dit door middel van ESDR dezelfde mogelijkheid.

https://www.raginihorsebonding.com/

 • Therapeut Angelique

  Angelique Dieleman - Moes

  • Western rijden (instructeur)

  • Natural Horsemanship (Two Lazy 7 ranch)

  • Zadel passen (Syntra)

  • Sportmassage (Syntra)

  • Paardenpsychologie (Annemarie van der Toorn)

  • Trailer laden (Annemarie van der Toorn)

  • Communicatie (Annemarie van der Toorn)

  • Biomechanica ( Zefanja Vermeulen)

  • ESDR therapeut

  Werkgebied: geheel Zeeuws Vlaanderen, Zeeland, waaronder Walcheren ,Noord- Zuid Beveland, Schouwen en Duiveland en Tholen.

De liefde voor paarden zat er al vroeg in, op mijn 4e jaar had ik mijn eerste paardrijles. Op mijn 20e kocht ik mijn 1e eigen paard, een Amerikaanse Appaloosa merrie van 1 jaar oud met de naam “ Regals Pride Lady “. En een ‘trotse dame ‘was ze zeker. “ Vreemde “mensen duldde ze niet in haar buurt en de gangbare omgangsregels en werkmethodes werkte niet bij haar. Hier begon mijn avontuur van ‘paarden anders benaderen’ door echt naar haar te kijken en te luisteren heeft ze me veel bijgebracht in haar wijsheden en de omgang met paarden. Ter ondersteuning en ontwikkeling ben ik cursussen en opleidingen gaan volgen in allerlei facetten van het wezen paard en ter ontwikkeling van mezelf.

Naast mijn passie voor paarden heb ik tot voor kort 23 jaar in de zorg gewerkt, dit gecombineerd met de passie voor paarden, heb ik samen met een vriendin de Stichting Ponypret opgericht om kinderen met of zonder rugzakje de gelegenheid te geven om zich optimaal te kunnen ontwikkelen , hierbij gaven we ook cursussen en trainingen in sociale vaardigheden met de pony’s. Dit heb ik 6 jaar gedaan.

Gedreven door mijn inspiratiebron en wijsheden van mijn Amerikaanse Appaloosa“ Pride” heb ik uiteindelijk mijn bedrijf “Equi Pride “opgericht, nu 4 jaar geleden en heb samen met al vele mensen en hun paarden een mooie weg mogen bewandelen tot een betere verbintenis, welzijn en connectie met hun geliefde paard. Mijn trainingen staan dan ook voor balans in het leven met je paard, samen kijk ik met de verzorger of eigenaar en eventueel andere specialisten mocht dit nodig zijn. Veiligheid, ontspanning, plezier, ontwikkeling, welzijn , verbintenis , rust staan dan ook voorop in mijn trainingen op ieder zijn eigen manier en tempo. Doorgaans kom ik veel paarden met spanning tegen en de ESDR therapie is een geweldige manier om de paarden met net dat beetje meer spanning , nog beter te kunnen ondersteunen in hun welzijn en daardoor ook hun verzorgers/ eigenaren.

Ik ben blij dat ik de stap genomen heb om het team van stal de Flint te ontmoeten en trots dat ik mezelf nu ook ESDR therapeute mag noemen en lid mag zijn van dit geweldig warme team!

 • Jenny

  Jenny Veenstra

  • Orun instructrice
  • Grandprix amazone
  • Jurylid (KFPS, PVVE, Hackney en Tuigpaard)
  • Action Type training en Ruitervoorkeuren
  • Sportpsychologie 
  • Paardfysiologie
  • ESDR therapeut

  Werkgebied: Wereldwijd

Ik ben Jenny Veenstra, Grand Prix dressuuramazone en ORUN instructrice. Ik ben van oorsprong Nederlandse, woon in België en geef clinics over de hele wereld, van Amerika tot Zuid-Afrika en Australië.
Ik ben altijd op zoek naar vernieuwende ideeën en inzichten om op een zo paardvriendelijk mogelijke manier te trainen en problemen op te lossen en ESDR is daar een prachtige aanvulling op.
Ik ben opgegroeid tussen de paarden en pony’s op een boerderij en heb daarna gewerkt met paarden in Amerika en Japan. Daarna heb ik op een Arabieren stoeterij paarden zadelmak gemaakt en aan de hand getraind en op een springstal jonge paarden opgeleid en oudere paarden gecorrigeerd om vervolgens op een dressuurstal jonge paarden zadelmak te maken en paarden tot en met Grand Prix niveau te trainen.
Ik heb van jongs af aan gemend en tuigpaarden gereden, mencursussen gevolgd bij Piet de Boer, enkelspan, dubbelspan, tandem en vierspan gereden en ben jarenlang actief geweest als KFPS jurylid op exterieur keuringen, opgeleid tot jurylid alle paarden en pony rassen bij de PVVE en heb ook een aantal jaren Hackneys gejureerd. Momenteel ben ik nog actief als tuigpaardjury.
Ik heb me verdiept in longeren via de cursussen van Lammert Haanstra zowel enkele als dubbele longe en heb werken aan de hand geleerd van Kelly de Geus.
Ik gebruik de principes van Natural Horsemanship trainers Monty Roberts, Featherlight Horsemanship en Tristan Tucker als basis voor mijn trainingen in alle mogelijke disciplines.
Ik heb me uiteindelijk toegelegd op de dressuur en krijg al meer dan twintig jaar les op Academy Bartels van Tineke Bartels en Imke Schellekens Bartels. Ik was zelf een poos een van de instructrices op de Academy Bartels trainingsweken. Mijn eigen Friese hengst Wolter V heb ik opgeleid tot Grand Prix niveau, hij liep tot zijn negentiende wedstrijden op het hoogste niveau op een simpel trensje en geniet nu van zijn pensioen.
Ook heb ik nog verschillende andere paarden op Prix St George’s niveau gereden en met een dertigtal paarden Z1 en Z2 gereden.
Veel heb ik ook mogen leren van Arthur Kottas, voormalig oberbereiter van de Spaanse Rijschool, Rafaël Soto, Spaans Olympisch ruiter, Johan Rockx, bondscoach van het Nederlandse team op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro en Alex van Silfhout, huidige bondscoach van het Nederlandse team. Ook mijn leerlingen rijden tot op Grand Prix niveau dressuur waarbij we de paarden compleet opleiden van nul tot Grand Prix. Ook heb ik leerlingen die mennen, springen, eventing en western rijden. Of je nu pas begint of op het hoogste niveau rijdt, er valt altijd iets te leren. Om mijn leerlingen nog beter te kunnen helpen heb ik de opleiding voor Action Type Training en Ruitervoorkeuren instructrice gevolgd, en cursussen sportpsychologie van Rico Schuijers en paardenfysiologie van Eric van Breda, EHBO paard op de Universiteit van Utrecht en verschillende cursussen paardenfysiotherapie van Sylvia Haveman.
De ESDR is voor mij een geweldige toevoeging aan mijn werk. Samen met mijn ervaring in al deze verschillende disciplines en facetten van de paardensport kan ik de ruiters en eigenaren zo nog beter begeleiden.
 • Voorstellen Nicolette

  Nicolette Bleiji

  • Haptosynesie, Hulpverlening met paarden
  • Centered Riding Level 1
  • DISC trainer
  • Orun niveau 2
  • Autisme Centraal Methodiek
  • Instructeur Paard & Gedrag
  • Orun niveau 3
  • Cognitieve Gedragstherapie.
  • ESDR therapeut

  Werkgebied: West-Brabant, Gedeelte Zuid-Holland, Schouwen-Duiveland (Zeeland) Ook Interne trainingen mogelijk

Ik ben Nicolette Bleiji en run in Ouwerkerk Gedragscentrum Zeeland. Dit mooie centrum is tevens mijn thuis waar ik met mijn man, dochter en zoon, onze paarden en onze 3 ierse setters van het leven geniet. Ik heb een grote passie voor het begeleiden van mens en paard en hun unieke persoonlijke traject. Het trainen van paarden met gedragsproblematiek, zoals trailerladen en zadelmak maken, is één van mijn specialiteiten.
HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening is mijn basisopleiding. Door de jaren heen heb ik daarnaast veel opleidingen gedaan waaronder Haptosynesie, Hulpverlening met paarden, Centered Riding Level 1, DISC trainer, Orun niveau 2, Autisme Centraal Methodiek, Instructeur Paard & Gedrag Orun niveau 3 en Cognitieve Gedragstherapie. Deze unieke combinatie stelt mij in de gelegenheid om dieper te kijken naar een situatie en daarop in te spelen.
Blijven groeien en mezelf blijven uitdagen is voor mij van essentieel belang. Ik blijf dan ook regelmatig trainingen en opleidingen volgen. Vorig jaar las ik een artikel over de ESDR Therapie. Mijn interesse was gewekt. Na een gesprek met Maike en een kennismaking ben ik gestart met de opleiding. Wat een mooie sessies met prachtige resultaten heb ik mogen ervaren. Geweldig! Ik ben er trots op dat ik deel uit mag maken van het team van ESDR Therapeuten.
 • renalda

  Renalda Reitsma

  • Klassieke Dressuur instructeur
  • Houding en zit instructeur
  • ESDR therapeut
  • Paardenhouderij en Management
  • Centered Riding level I en II
  • Diverse bijscholingen

  Werkgebied: Overijssel, Gelderland, Flevoland

Al zolang ik me kan herinneren zijn paarden mijn grootste passie en de liefde die ik voor deze dieren voel is onbeschrijfelijk. Op mijn twaalfde kreeg ik mijn eerste verzorgpony’s en al gauw volgden ook mijn eigen pony’s. Op mijn veertiende ben ik begonnen met het geven van paardrijlessen, dit vond ik zo leuk dat ik er mijn werk van heb gemaakt.
Door de jaren heen heb ik mij verdiept in verschillende werkwijzen en heb cursussen gevolgd op het gebied van training, biomechanica, houding en zit en paardengedrag. Ook heb ik vijf jaar door Europa gereisd om meer te leren en ervaring op te doen op verschillende nationale en internationale stallen. Al deze kennis en ervaring voeg ik nu samen in mijn werk met paard en eigenaar, daarbij vind ik het belangrijk om een situatie te creëren waarin beiden met plezier kunnen ontwikkelen en leren.
In 2017 heb ik zelf een heftig ongeluk gehad, waarna ik lang moest revalideren. Tijdens die periode ben ik in contact gekomen met EMDR therapie, dit heeft mij ongelofelijk geholpen, dus toen ik hoorde van ESDR therapie voor paarden was ik meteen enthousiast.
Ik ben heel blij dat ik na een leerzaam opleidingstraject mij heb mogen aansluiten bij het team van ESDR therapeuten en zo heel veel paarden kan gaan helpen met deze mooie therapie.
info@equilution.nl
 • marijke schuermans

  Marijke Schuermans

  • Equine Myofascia Release therapeut + taping
  • Guasha technieken
  • Acupressuur therapeut 
  • Cranio Sacraal Therapie 
  • Instructeur paard en gedrag
  • ESDR therapeut 

  Werkgebied: België; Vlaanderen

Als kleine meid van vijf vond je mij al terug op en tussen de paarden, het is een liefde die er altijd geweest is en nooit zal weggaan. Als tiener kreeg ik altijd de “onhandelbare paarden”, want ik kon er altijd weg mee, waarom geen idee, ik stelde me er toen geen vragen bij. Wel ging ik meer nadenken naarmate ik ouder werd en dingen zag gebeuren die voor mij niet goed aanvoelde. Ik ben me steeds meer gaan verdiepen in het paard zelf, zowel in de taal dat ze communiceren als ook wat er in het lichaam allemaal gebeurt. Mijn doel is vooral om paard en begeleider te helpen naar een mooie samenwerking waar beide elkaar begrijpen. 

Hieruit is Qi (Ki) Energy ontstaan, QiEnergy werkt op een holistisch wijze. Dit houdt voor mij in dat ik zoveel mogelijk naar het ‘gehele plaatje’ kijk om zo op die manier paard en eigenaar zo goed mogelijk te helpen.  

Toen ik een artikel over ESDR las sprak dit mij direct aan omdat het een hele mooie aanvulling is bij het trainen van paarden met een zogeheten gedragsproblemen en trauma’s. Het was een heel fijn traject en ben heel trots dat ik kan starten als eerste EDSR therapeute in België. Super fijn om deel te mogen uitmaken van dit geweldige team. 

 • Mo- Zoef (ESDR)

  Monique Sikkens – Health4Horses

  • Seawalken (aquatraining voor revalidatie en/of training) 
  • EquineBodyWork -  level 1 & 2 
  • Equery (EMS/NMES)  
  • Nes Health Energetic Bodyscan + MiHealth 
  • Laser therapie 
  • Fascia Release Therapie 
  • Sure Foot Balance pads practitioner  
  • Biomechanica – Sharon May Davis 
  • Functional Horse Training  - Thirza Hendriks 
  • Featherlight Horsemanship - Yvet Blokesch 
  • Equine Studies - Zefanja Vermeulen 
  • ORUN 1 & 2  
  • Onderzoeksprojecten/trajecten met Hogescholen 
  • ESDR therapeut 
  •  

  Werkgebied: Drenthe, Overijssel   
          * Of bij ons op locatie in Hollandscheveld (Dr) 
          * Indien nodig mee naar training of wedstrijd.

Als klein meisje ben ik opgegroeid tussen de Shetlandpony’s. Op mijn 8e begonnen met een C-pony (M dress en M springen)  en op mijn 12e een D-pony. Ook daar heb ik veel successen in de sport mee behaald, zowel in het Z springen als de Z dressuur. Heb veel NK’s mogen rijden. Na de pony’s heb ik voor verschillende fokkers en handelaren de paarden zadelmak gemaakt en op de wedstrijden uitgebracht zowel in het springen (M) als in de dressuur (Z2).  

Vanaf mijn 14e jaar ben ik paarden gaan masseren. Mijn vader was sportmasseur voor mensen en kreeg van de dierenarts paarden met rugproblemen doorgestuurd. Hij heeft de paarden daarvoor behandeld en mij daarin opgeleid. Een opleiding zoals bijvoorbeeld dierfysiotherapie bestond nog niet.  

Doordat ik vaak paarden tegenkwam met diverse problemen die niet rijtechnisch opgelost konden worden en waar de reguliere dierenarts ook niets mee kon, is mijn interesse ontstaan voor diverse “alternatieve” behandel- en trainingsmethodes. Ik heb inmiddels een breed scala aan opleidingen gedaan op het gebied van paardengezondheid, revalidatie, training, sport en welzijn. 

Ik bekijk het paard vanuit de holistische visie en lever maatwerk.
Analyseren – behandelen – adviseren – trainen - management. 

Nog steeds komen er veel paarden op mijn pad die in het reguliere circuit (dierenarts en instructie) vastlopen. Mijn hart ligt bij “out of the box” denken en om juist die paarden en ruiters te helpen en te begeleiden. 

Alles bij elkaar opgeteld ben ik al ruim 30 jaar actief op dit gebied. Nu heb ik dit dus ook aangevuld met ESDR. Ik ben hier heel blij mee, want dit is een super aanvulling op zowel de mentale als fysieke behandeling van het paard en geeft mooie resultaten (en inzichten voor de eigenaren). Het is fijn om deel uit te mogen maken van het ESDR-team. 

Voor meer informatie: www.Health4Horses.nl    WhatsApp: 06-53657087 

 • astrid coster

  Astrid Coster

  • Orun opleiding gevolgd

  • Actief in dressuur (tot met Lichte Tour) & hobbymatig springen, SGW, aangespannen, fokkerij & niet te vergeten recreatie

  • Geef privé lessen en hulp met trailerladen

  • ESDR therapeut

  Werkgebied: Regio Amsterdam/Aalsmeer/Almere/Gooi en omstreken. Telefoonnummer:  06 208 76 102

Zover ik weet kon ik nog niet lopen of mijn hele leven bestond uit paard. Mijn ouders hadden echter totaal niets met paarden.Ik wilde als kind jaar in jaar uit niets cadeau met Sinterklaas en kerst als ik dan maar op paardrijden mocht.Na 10 jaar was t eindelijk zover. Moeder ging parttime werken en ik mocht eindelijk op paardrijles. En wat vond ik dat toch leuk. Ik wilde niets liever dan dat.Zo ging ik op mijn 13e beginnen met kranten/folders bezorgen. Na enige tijd bezorgde ik in de ochtend de Telegraaf, einde middag het Parool en op woensdag en zaterdag nog het wekelijkse krantje met folders. Ik was 16 jaar ik toen ik voldoende bij elkaar had gelopen om zo een eigen pony te kunnen kopen en met mijn krantenwijken de maandelijkse stallingskosten te betalen.In de loop der jaren door schade en schande veel wijzer geworden. Laat ik zo zeggen dat ik in de paarden volgens mij (jammer genoeg) wel heel erg veel mee heb gemaakt.Aardig wat keren in het verleden verhuist zodoende ook op heel wat stallen kunnen meekijken en werken.Inmiddels zo’n 20 jaar geleden bij mijn man ingetrokken en getrouwd.Hij was in bezit van boerderij/stal in Abcoude welke een uit de hand gelopen hobby is geworden naast onze werkzaamheden buitenshuis.Wij kunnen zo’n 15 paarden houden. Dus wel kleinschalig maar wel met alle faciliteiten die je kan bedenken.

Inmiddels sinds maart 2021 aardig bekend geworden met ESDR en tot op heden al heel wat mensen met paarden hiermee kunnen helpen en hoop dat mijn ervaring samen met ESDR er nog velen mogen volgen.