Ons basis team

 • maike

  Maike van der Horn

  ORUN 2 instructrice
  ESDR therapeut 
  Level 3 Equine Behaviour and Psychology

  Werkgebied: Fochteloo en directe omgeving

'Al zo lang ik me kan herinneren ben ik gek op paarden. Toen ik 11 was mocht ik op paardrijles. Daarna volgde een verzorgpaard waar ik de volledige verantwoordelijkheid over had. Tot in 2005 mijn ouders de zorgboerderij begonnen en we eigen paarden en pony's konden houden. In al die jaren heb ik samen met Nynke veel ervaring opgedaan met veel verschillende paarden. We hebben het altijd mooi en een uitdaging gevonden om paarden dingen op een vriendelijke manier te leren en om ze zo optimaal mogelijk te huisvesten. Daarnaast is de omgang tussen mensen met een beperking en de paarden ontzettend mooi om te zien en om mee te werken.

In 2018 werd mijn dochter geboren met een ernstige hartafwijking. Die periode was erg heftig en traumatisch. Daardoor zijn zowel ik als mijn dochter in aanraking gekomen met de EMDR-therapie. Mede door de baby-EMDR hebben Nynke en ik enige tijd later de link gelegd naar de paarden en hebben we de ESDR-therapie voor paarden ontwikkelt. Samen met onze teamgenoten Leonie en Megin hebben we de ESDR verder ontwikkeld en hopen we heel veel paarden en eigenaren te kunnen helpen!'

 • Nynke

  Nynke van der Horn

  ORUN 2 instructrice
  EMDR therapeut
  ESDR therapeut 

  Werkgebied: Fochteloo en directe omgeving

'Mijn zus Maike heeft mij besmet met het paardenvirus en samen waren we altijd bij haar verzorgpaard en mijn verzorgpony te vinden. Na het starten van de zorgboerderij zijn ons paardenbestand en de stal gaan groeien. Maike en ik hebben ons instructeursdiploma behaald en we zijn ons gaan ontwikkelen in de paardenwereld. We hebben shows mogen rijden in binnen- en buitenland, hebben pony's gecorrigeerd/beleerd, hebben verschillende veulens gefokt en hebben prachtige resultaten behaald in de Fell pony keuringswereld. Daarnaast is onze stal een fijne dagbestedingsplek voor de cliënten van onze zorgboerderij. Ook ben ik op oproepbasis actief in de filmpaardenwereld. Ik heb al hele gave dingen mogen doen zoals achter de schermen werken en in kostuum spelen in grote films zoals The Huntsman Winter's War en Disney's Dumbo. Hierdoor heb ik van allemaal verschillende mensen en paarden heel veel ervaring en kennis op mogen doen.

In 2020 stond ook mijn leven op zijn kop. Mijn man kreeg een heftig men-ongeluk waarna vele maanden van ziekenhuis en revalidatie volgde. Ik heb toen ook EMDR-therapie gehad om alles te verwerken. Daarnaast ben ik gecertificeerd EMDR-therapeut. Deze kennis gebruiken we nu om de ESDR nog verder te ontwikkelen. We hebben al veel paarden kunnen helpen met deze bijzondere vorm van therapie en we gaan voor nog veel meer!'

 • Leonie

  Leonie Kalis

  Dierenarts
  ESDR therapeut 

  Werkgebied: Fochteloo en directe omgeving

'Bij mij zijn zowel de omgang met dieren waaronder paarden, als het dierenarts zijn met de paplepel ingegeven. Voordat ik kon lopen zat ik al op een pony. Via dressuur, springen en cross country bij de pony's ben ik bij de western- en drafsport beland.

Vanaf mijn afstuderen als dierenarts in november 2008, ben ik vanaf begin 2009 werkzaam in een gemengde dierenartspraktijk. In het dagelijkse leven houd ik me voornamelijk bezig met de gezondheidszorg en bedrijfsbegeleiding van landbouwhuisdieren (met name melkgeiten en melkkoeien) en eerstelijns gezondheidszorg voor paarden.

Vanaf het begin van mijn loopbaan ben ik al als dierenarts betrokken bij de Flint en sinds afgelopen jaar tevens parttime in dienst van de stal en zorgboerderij.

Als vriendin van de familie ben ik nauw betrokken geweest bij de emotionele gebeurtenissen van afgelopen jaren. Samen met de andere teamleden is hieruit de ESDR therapie ontstaan waarmee we al veel paarden hebben kunnen behandelen.'

 • Megin

  Megin Kuijkhoven

  Instructeur wedstrijdsport ORUN 4
  Lichte tour amazone
  ESDR therapeut
  Level 3 Equine Behaviour and Psychology 

  Werkgebied: Noord Nederland (Groningen, Friesland, Drenthe)

  Tel: 06-47892845

'Op mijn 9e ben ik begonnen op de manege en al snel kwam mijn eerste eigen pony. Tot ongeveer mijn 18e heb ik vooral als recreant erg veel tijd met paarden en pony’s doorgebracht. Het begon te kriebelen om me verder te ontwikkelen als ruiter, dus kocht ik een 3 jarige Mondriaan x Wolfgang wat een paard met een gouden randje bleek te zijn. Met hem heb ik de instructeurs opleiding doorlopen en dankzij onze successen op wedstrijden kreeg ik al snel meerdere paarden te rijden. Sinds 2002 geef ik met enthousiasme les aan veel uiteenlopende combinaties.

In mijn lessen vind ik het belangrijk dat de ruiter met plezier, ontspanning en focus streeft naar een goede samenwerking met het paard. In de omgang met paarden lopen we allemaal wel eens tegen spanningsproblemen aan: een hoek die altijd eng is, trailer problemen, singeldwang, opstapproblemen, etc. Via Maike en Nynke kreeg ik te horen over hun ervaringen met ESDR waarmee dit soort problemen goed kunnen worden opgelost. Samen hebben we deze mooie therapie verder ontwikkeld en hebben we al vele mooie resultaten geboekt.'

Register ESDR therapeuten

Omdat de vraag naar ESDR-behandelingen begint te groeien op andere locaties in Nederland, zijn we kleinschalig begonnen meer mensen op te leiden tot ESDR-therapeut. Deze mensen zijn zeer kundig en hebben veel ervaring met paarden en hun gedrag. Veelal zijn dit professionals die al jaren werkzaam zijn in de paarden waarbij de ESDR een hele goede aanvulling is. Daarnaast sluiten ze aan bij onze ziens-en denkwijze op onder andere het gebied van paardenwelzijn en training. Ook heeft ieder zijn eigen expertises en werkervaring. We hebben onderling nauw contact met elkaar waarin we ervaringen en kennis delen. Naast dat iedere casus leerzaam is, volgen we allemaal regelmatig scholing om onze kennis up to date te houden en te vergroten.

 

 • Ruchama voorstellen

  Ruchama Hofman

  • Guasha therapeut
  • Advantage Horsemanship (Instructeur)
  • Persoonlijke ontwikkelingscoach
  • House of Horsemanship specialist
  • ESDR therapeut

  Werkgebied: Alphen aan den Rijn en omgeving

Al mijn leven lang ben ik gek op dieren, vooral op paarden! Vooral op de band die je kon creëren met je paard. Naast het rijden deed ik al erg jong aan grondwerken en verdiepte ik mij in het gedrag van de dieren. Na een hoop opleidingen en cursussen waarbij ik heel breed naar het paard en ruiter kon kijken en het opvoeden van mijn eigen paard, kwam ik in contact met stal de Flint. Aangezien ik zelf een zwaar traject heb gevolgd van EMDR trok ESDR mij direct aan en wilde heel graag meer weten.

Ik weet hoe het is en hoe ik het ervaren heb, daarom kan ik mij goed inleven in het paard. Vooral het stukje verlatingsangst vind ik heel interessant.

Zo doende ben ik langs geweest om kennis te maken met het team en met de therapie. Wat ben ik blij met deze keuze, dit is de beste beslissing ooit. Het is was voor mij het missende stuk in mijn werk.

Nu mag ik mijzelf ESDR therapeut noemen en ben ik lid van een geweldig team.

https://www.raginihorsebonding.com/

 • Therapeut Angelique

  Angelique Dielemans - Moes

  • Western rijden (instructeur)

  • Natural Horsemanship (Two Lazy 7 ranch)

  • Zadel passen (Syntra)

  • Sportmassage (Syntra)

  • Paardenpsychologie (Annemarie van der Toorn)

  • Trailer laden (Annemarie van der Toorn)

  • Communicatie (Annemarie van der Toorn)

  • Biomechanica ( Zefanja Vermeulen)

  Werkgebied: geheel Zeeuws Vlaanderen, Zeeland, waaronder Walcheren ,Noord- Zuid Beveland, Schouwen en Duiveland en Tholen.

De liefde voor paarden zat er al vroeg in, op mijn 4e jaar had ik mijn eerste paardrijles. Op mijn 20e kocht ik mijn 1e eigen paard, een Amerikaanse Appaloosa merrie van 1 jaar oud met de naam “ Regals Pride Lady “. En een ‘trotse dame ‘was ze zeker. “ Vreemde “mensen duldde ze niet in haar buurt en de gangbare omgangsregels en werkmethodes werkte niet bij haar. Hier begon mijn avontuur van ‘paarden anders benaderen’ door echt naar haar te kijken en te luisteren heeft ze me veel bijgebracht in haar wijsheden en de omgang met paarden. Ter ondersteuning en ontwikkeling ben ik cursussen en opleidingen gaan volgen in allerlei facetten van het wezen paard en ter ontwikkeling van mezelf.

Naast mijn passie voor paarden heb ik tot voor kort 23 jaar in de zorg gewerkt, dit gecombineerd met de passie voor paarden, heb ik samen met een vriendin de Stichting Ponypret opgericht om kinderen met of zonder rugzakje de gelegenheid te geven om zich optimaal te kunnen ontwikkelen , hierbij gaven we ook cursussen en trainingen in sociale vaardigheden met de pony’s. Dit heb ik 6 jaar gedaan.

Gedreven door mijn inspiratiebron en wijsheden van mijn Amerikaanse Appaloosa“ Pride” heb ik uiteindelijk mijn bedrijf “Equi Pride “opgericht, nu 4 jaar geleden en heb samen met al vele mensen en hun paarden een mooie weg mogen bewandelen tot een betere verbintenis, welzijn en connectie met hun geliefde paard. Mijn trainingen staan dan ook voor balans in het leven met je paard, samen kijk ik met de verzorger of eigenaar en eventueel andere specialisten mocht dit nodig zijn. Veiligheid, ontspanning, plezier, ontwikkeling, welzijn , verbintenis , rust staan dan ook voorop in mijn trainingen op ieder zijn eigen manier en tempo. Doorgaans kom ik veel paarden met spanning tegen en de ESDR therapie is een geweldige manier om de paarden met net dat beetje meer spanning , nog beter te kunnen ondersteunen in hun welzijn en daardoor ook hun verzorgers/ eigenaren.

Ik ben blij dat ik de stap genomen heb om het team van stal de Flint te ontmoeten en trots dat ik mezelf nu ook ESDR therapeute mag noemen en lid mag zijn van dit geweldig warme team!

 • Voorstellen Nicolette

  Nicolette Bleiji

  • Haptosynesie, Hulpverlening met paarden
  • Centered Riding Level 1
  • DISC trainer
  • Orun niveau 2
  • Autisme Centraal Methodiek
  • Instructeur Paard & Gedrag
  • Orun niveau 3
  • Cognitieve Gedragstherapie.

  Werkgebied: West-Brabant, Gedeelte Zuid-Holland, Schouwen-Duiveland (Zeeland) Ook Interne trainingen mogelijk

Ik ben Nicolette Bleiji en run in Ouwerkerk Gedragscentrum Zeeland. Dit mooie centrum is tevens mijn thuis waar ik met mijn man, dochter en zoon, onze paarden en onze 3 ierse setters van het leven geniet. Ik heb een grote passie voor het begeleiden van mens en paard en hun unieke persoonlijke traject. Het trainen van paarden met gedragsproblematiek, zoals trailerladen en zadelmak maken, is één van mijn specialiteiten.
HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening is mijn basisopleiding. Door de jaren heen heb ik daarnaast veel opleidingen gedaan waaronder Haptosynesie, Hulpverlening met paarden, Centered Riding Level 1, DISC trainer, Orun niveau 2, Autisme Centraal Methodiek, Instructeur Paard & Gedrag Orun niveau 3 en Cognitieve Gedragstherapie. Deze unieke combinatie stelt mij in de gelegenheid om dieper te kijken naar een situatie en daarop in te spelen.
Blijven groeien en mezelf blijven uitdagen is voor mij van essentieel belang. Ik blijf dan ook regelmatig trainingen en opleidingen volgen. Vorig jaar las ik een artikel over de ESDR Therapie. Mijn interesse was gewekt. Na een gesprek met Maike en een kennismaking ben ik gestart met de opleiding. Wat een mooie sessies met prachtige resultaten heb ik mogen ervaren. Geweldig! Ik ben er trots op dat ik deel uit mag maken van het team van ESDR Therapeuten.
 • renalda

  Renalda Reitsma

  • Klassieke Dressuur instructeur
  • Houding en zit instructeur
  • ESDR therapeut
  • Paardenhouderij en Management
  • Centered Riding level I en II
  • Diverse bijscholingen

  Werkgebied: Overijssel, Gelderland, Flevoland

Al zolang ik me kan herinneren zijn paarden mijn grootste passie en de liefde die ik voor deze dieren voel is onbeschrijfelijk. Op mijn twaalfde kreeg ik mijn eerste verzorgpony’s en al gauw volgden ook mijn eigen pony’s. Op mijn veertiende ben ik begonnen met het geven van paardrijlessen, dit vond ik zo leuk dat ik er mijn werk van heb gemaakt.
Door de jaren heen heb ik mij verdiept in verschillende werkwijzen en heb cursussen gevolgd op het gebied van training, biomechanica, houding en zit en paardengedrag. Ook heb ik vijf jaar door Europa gereisd om meer te leren en ervaring op te doen op verschillende nationale en internationale stallen. Al deze kennis en ervaring voeg ik nu samen in mijn werk met paard en eigenaar, daarbij vind ik het belangrijk om een situatie te creëren waarin beiden met plezier kunnen ontwikkelen en leren.
In 2017 heb ik zelf een heftig ongeluk gehad, waarna ik lang moest revalideren. Tijdens die periode ben ik in contact gekomen met EMDR therapie, dit heeft mij ongelofelijk geholpen, dus toen ik hoorde van ESDR therapie voor paarden was ik meteen enthousiast.
Ik ben heel blij dat ik na een leerzaam opleidingstraject mij heb mogen aansluiten bij het team van ESDR therapeuten en zo heel veel paarden kan gaan helpen met deze mooie therapie.
 • marijke schuermans

  Marijke Schuermans

  • Equine Myofascia Release therapeut + taping
  • Guasha technieken
  • Acupressuur therapeut 
  • Cranio Sacraal Therapie 
  • Instructeur paard en gedrag
  • ESDR therapeut 

  Werkgebied: België; Vlaanderen

Als kleine meid van vijf vond je mij al terug op en tussen de paarden, het is een liefde die er altijd geweest is en nooit zal weggaan. Als tiener kreeg ik altijd de “onhandelbare paarden”, want ik kon er altijd weg mee, waarom geen idee, ik stelde me er toen geen vragen bij. Wel ging ik meer nadenken naarmate ik ouder werd en dingen zag gebeuren die voor mij niet goed aanvoelde. Ik ben me steeds meer gaan verdiepen in het paard zelf, zowel in de taal dat ze communiceren als ook wat er in het lichaam allemaal gebeurt. Mijn doel is vooral om paard en begeleider te helpen naar een mooie samenwerking waar beide elkaar begrijpen. 

Hieruit is Qi (Ki) Energy ontstaan, QiEnergy werkt op een holistisch wijze. Dit houdt voor mij in dat ik zoveel mogelijk naar het ‘gehele plaatje’ kijk om zo op die manier paard en eigenaar zo goed mogelijk te helpen.  

Toen ik een artikel over ESDR las sprak dit mij direct aan omdat het een hele mooie aanvulling is bij het trainen van paarden met een zogeheten gedragsproblemen en trauma’s. Het was een heel fijn traject en ben heel trots dat ik kan starten als eerste EDSR therapeute in België. Super fijn om deel te mogen uitmaken van dit geweldige team.