Veel gestelde vragen

We hebben gemerkt dat we toch met enige regelmaat dezelfde soort vragen krijgen. Daarom hebben we van de meest gestelde vragen een lijst gemaakt.

• Kunnen jullie van te voren een inschatting geven hoeveel sessies mijn paard nodig heeft?

Antwoord: Nee, dat kunnen we helaas echt niet. We hebben gemerkt dat het echt ontzettend verschilt per paard hoeveel sessies nodig zijn om iets te veranderen/verbeteren. Ongeacht of hetzelfde probleem speelt. Het ene paard met bijvoorbeeld singeldwang kan met 1 sessie al een heel eind zijn, waarbij het andere paard met singeldwang wel 5 sessies nodig heeft. Elk traject is uniek.

• Werken jullie met stroomstoten?

Antwoord: Nee, natuurlijk niet! De ESDR werkt niet met stroomstoten. De pulsators die op de schouders liggen, geven om-en-om trillingen af. De ESDR therapie is gericht op ontspanning en dit zal nooit bereikt worden als je een paard pijn doet. Het welzijn van het paard staat bij ons voorop.

• Moeten jullie van te voren weten hoe een probleem ontstaan is?

Antwoord: Nee, dat hoeven we niet perse te weten. We richten ons op het gedrag wat op dat moment zichtbaar is en waar je als eigenaar tegenaan loopt. Het paard weet zelf ook niet meer wanneer en waardoor het ontstaan is. Het paard heeft wel triggermoment gekregen en daar werken we mee. Tijdens de sessie(s) wordt dan wel duidelijk wat het paard op dat moment nodig heeft en worden de triggers behandeld waar het paard op reageert.

• Maakt het verschil of een probleem of trauma al lang aanwezig is of nog maar kort geleden ontstaan is op de totale duur een ESDR traject?

Antwoord: Nee dat hoeft niet. We hebben diverse paarden gehad waarbij het probleem al jaren speelde, maar die toch na slechts enkele ESDR sessies enorm verbeterd waren. Daarentegen hebben we ook paarden gehad waarbij iets nog maar kort geleden ontstaan was, maar waarbij het wat langer duurde. Het verschilt erg per paard hoe snel de ESDR aanslaat. Er zijn altijd meerdere factoren zoals bijvoorbeeld karakter van het paard die de duur van het traject beïnvloeden.

• Maakt het verschil of een probleem of trauma van een paard heel heftig is of het paard alleen maar lichte spanning ervaart bij bijvoorbeeld aansingelen of een moeilijke oefening tijdens het rijden, op de totale duur van een ESDR traject?

Antwoord: Nee, dat hoeft niet. Ook hierbij geldt dat we veel verschillende ESDR trajecten wat betreft hoeveelheden aan sessies hebben gehad ongeacht hoe ‘ernstig’ het probleem was.

• Is alleen ESDR therapie genoeg om een probleem of trauma op te lossen of komt er ook nog meer bij kijken?

Antwoord: Dat verschilt. Bij sommige trajecten voert de ESDR therapie echt de boventoon en is het voor ons zaak om de trigger (voorzichtig) op te zoeken en te behandelen en is er weinig verdere training bij nodig. Maar in veel gevallen komt er toch ook nog wel training of verandering in de omgang/rijden bij kijken. Ook heeft iets ondanks de ESDR alsnog ook nog wat tijd nodig om ‘in te slijten’. Tijdens de ESDR trajecten helpt de ESDR therapeut ook daarbij. Waar nodig worden er ook trainingstips meegegeven voor de momenten tussen de sessies in of als een ESDR traject is afgerond.

• Is de ESDR therapie vooral voor grote trauma’s bij paarden?

Antwoord: Nee hoor, de ESDR is heel breed inzetbaar. Het is met name belangrijk dat er sprake is van spanning/stress. Ook bij bijvoorbeeld spanning tijdens 1 specifieke (dressuur)oefening (en het paard snapt wat er gevraagd wordt en is er lichamelijk toe in staat) kan de ESDR heel goed helpen. Als het probleemgedrag vooral veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld een dominantieprobleem/onbegrip/medische problemen dan is de kans klein dat ESDR goed aan gaat slaan.

• Moet de ESDR therapie altijd op eigen stal gegeven worden?

Antwoord: Nee, dat hoeft niet. In de meeste gevallen kan de ESDR ook gegeven worden op een andere locatie. De triggers kunnen vaak wel opgezocht worden. Doordat de ESDR inwerkt in de hersenen gaat de lading van de trigger er af, de koppeling in de hersenen verdwijnt en dat is overal merkbaar. In sommige gevallen is het wel beter om de ESDR op de eigen stal te geven. Als het paard slecht te vervoeren is bijvoorbeeld of als het probleem echt alleen op de eigen stal aanwezig is. Maar ook hierbij geldt dat het per paard en probleem verschilt.

• Wat kan ik aan mijn paard merken na de sessie?

Antwoord: Dit is verschillend. In de meeste gevallen zijn er tijdens de sessie al stappen in de goede richting gezet. Maar soms merk je dit pas in de dagen na de sessie. Daarnaast kan je paard vermoeider zijn dan anders. Of juist wat meer overprikkeld. Dit is meestal binnen een paar dagen weer weg. Sommige paarden laten naast de verbetering, geen ander gedrag zien.

• Als ik met mijn paard een ESDR-traject gedaan heb, moet dit dan ook (jaarlijks bijvoorbeeld) herhaald worden om het een soort van te ‘onderhouden’?

Antwoord: Nee, in principe hoeft dit niet. Wat de ESDR-therapie (in combinatie met eventuele training) heeft bereikt, blijft zo. Mocht het paard toch weer een nare ervaring op doen of de begeleiding/training gaat niet helemaal optimaal of het paard krijgt medisch ergens last van, dan kan het wel gebeuren dat er weer opnieuw bepaald gedrag of spanning ontstaat.

• Ik wil zelf ook graag ESDR-therapeut worden. Hoe kom ik daarvoor in aanmerking?

Antwoord: Omdat de vraag naar ESDR-behandelingen begint te groeien op andere locaties in Nederland, zijn we kleinschalig begonnen meer mensen op te leiden tot ESDR-therapeut. Deze mensen zijn zeer kundig en hebben veel ervaring met paarden en hun gedrag. Veelal zijn dit professionals die al jaren werkzaam zijn in de paarden en waarbij de ESDR een hele goede aanvulling is. Daarnaast sluiten ze aan bij onze ziens-en denkwijze op onder andere het gebied van paardenwelzijn en training. Ook heeft ieder zijn eigen expertises en werkervaring. Daarnaast kijken we ook naar de spreiding van de therapeuten. Ben je een paarden-professional/trainer/instructeur (de discipline maakt niet uit) en ben je gewend om de mensen naast het paard ook te trainen/begeleiden/coachen en heb je veel ervaring en gevoel op het gebied van lichaamstaal en spanning signalen en daarnaast ook nog veel ervaring op het gebied van training in o.a. grondwerk/trailerladen, dan zou de ESDR-therapie een hele mooie aanvulling kunnen zijn.

• Kan ik het tuig niet gewoon los kopen?

Antwoord: Nee, dat kan helaas niet. Er ligt een grote taak voor de ESDR-therapeut. Want waar begint nu eigenlijk de spanning? Wanneer zet je het tuig in? Wanneer ga je een stap verder? Welke signalen zendt het paard uit en hoe speel je daar nu goed op in? Met de informatie van de eigenaar in ons achterhoofd is het daarnaast zaak om ontzettend goed te observeren. Wij moeten de kleine signalen van spanning en daarnaast ontspanning zo snel mogelijk oppikken en daarop inspelen. Op die manier hebben we de grootste kans op een succesvol traject en de kleinste kans op een groot paniekmoment. Ze zijn helaas niet altijd te vermijden, maar doordat we de spanning al behandelen als het nog ‘aan het begin’ staat, verkleinen we dit wel. In de meeste gevallen is er echter niet alleen maar sprake van spanning of angst, maar spelen er ook andere dingen mee. Het paard kan samen met zijn eigenaar ook op andere gebieden in een negatieve spiraal geraakt zijn. Waarbij er ook sprake kan zijn van onbegrepen signalen over en weer, angst bij de eigenaar, ontbreken van bepaalde kennis of handigheid of er is toch een fysieke (mede)oorzaak. Daarnaast gaat een paard tijdens een ESDR traject ook regelmatig door verschillende ‘fases’ heen. Waarbij in het begin vooral de spanning overheerst, kan het daarna ook overgaan in onbegrip en irritatie. Ook daar moet gelijk op ingespeeld worden. En ook zonder dat zoiets zich voordoet is het stuk training vaak nodig. ESDR zorgt voor ruimte in het hoofd van het paard en van die ruimte moet gebruik gemaakt worden om het ‘nieuwe’ (gewenste) gedrag aan te leren. Voor ons is een ESDR traject het ‘hele plaatje’. We willen zowel het paard als de eigenaar heel graag weer op de ontspannen weg helpen. Dat maakt dat we niet alleen het ESDR tuig bedienen, maar tegelijkertijd (waar nodig) ook lesgeven (zowel in gedrag, grondwerk als onder het zadel) en coachen. Want alles met elkaar maakt hoe succesvol een traject kan eindigen.
En daarom is een ESDR tuig niet los verkrijgbaar, maar krijgt u er een ESDR therapeut bij.

• Wat moet ik zelf voorbereiden of meenemen voor een sessie?

Antwoord: Als we bij jullie aan huis komen is het prettig als het paard in ieder geval klaar staat in de box/wei/paddock zodat er niet te veel tijd verloren hoeft te gaan aan het eventuele ‘vangen’ of ophalen van het paard van een verdere afstand. Ook is het fijn als het paard enigszins ‘moddervrij’ is zodat onze spullen niet onnodig vies worden.

Als jullie bij ons of een therapeut op locatie komen is het verstandig om zo nodig een zweetdeken mee te nemen. Een halster en een stevig halstertouw. Verder is het afhankelijk van jullie ‘zorgvraag’ of spanningsprobleem wat er verder meegenomen moet worden aan tuigage. Als er niet gereden hoeft te worden hoeft het zadel niet mee bijvoorbeeld.