Blogs

DSC_0720

Meer dan alleen een tuig

‘Doe mij ook maar zo’n tuig!’ of ‘Kan ik niet gewoon zo’n tuig kopen?’ Deze uitspraken hebben we wel een aantal keer gehad. Kort uitgelegd lijkt het zo ook wel makkelijk. Er is spanning, je hangt het tuigje erom, zet het aan en alle spanning verdwijnt als sneeuw voor de zon. ‘Paard in het bakkie’ zou je zeggen. Maar hoewel ESDR spanning soms inderdaad als sneeuw voor de zon kan laten verdwijnen, komt er toch wel meer bij kijken.

Er ligt een grote taak voor de ESDR-therapeut. Want waar begint nu eigenlijk de spanning? Wanneer zet je het tuig in? Wanneer ga je en stap verder? Welke signalen zend het paard uit en hoe speel je daar nu goed op in? Met de informatie van de eigenaar in ons achterhoofd is het daarna zaak om ontzettend goed te observeren. Wij moeten de kleine signalen van spanning en daarna ontspanning zo snel mogelijk oppikken en daarop inspelen. Op die manier hebben we de grootste kans op een succesvol traject en de kleinste kans op een groot paniekmoment. Ze zijn helaas niet altijd te vermijden, maar doordat we de spanning al behandelen als het nog ‘aan het begin’ staat, verkleinen we dit wel.

In de meeste gevallen is er echter niet alleen maar sprake van spanning of angst, maar spelen er ook andere dingen mee. Het paard kan samen met zijn eigenaar ook op andere gebieden in een negatieve spiraal geraakt zijn. Waarbij er ook sprake kan zijn van onbegrepen signalen over en weer, angst bij de eigenaar, ontbreken van bepaalde kennis of handigheid of er is toch een fysieke (mede)oorzaak.

Daarnaast gaat een paard tijdens een ESDR traject ook regelmatig door verschillende ‘fases’ heen. Waarbij in het begin vooral de spanning overheerst, kan het daarna ook overgaan in onbegrip en irritatie. Ook daar moet gelijk op ingespeeld worden. En ook zonder dat zoiets zich voordoet is het stuk training vaak nodig. ESDR zorgt voor ruimte in het hoofd van het paard en van die ruimte moet gebruik gemaakt worden om het ‘nieuwe’(gewenste) gedrag aan te leren.

Voor ons is een ESDR traject het ‘hele plaatje’. We willen zowel het paard als de eigenaar heel graag weer op de ontspannen weg helpen. Dat maakt dat we niet alleen het ESDR tuig bedienen, maar tegelijkertijd (waar nodig) ook lesgeven (zowel in gedrag, grondwerk als onder het zadel) en coachen. Want alles met elkaar maakt hoe succesvol een traject kan eindigen.

En daarom is een ESDR tuig niet los verkrijgbaar, maar krijgt u er een ESDR therapeut bij.