Ervaringen

Hieronder delen we de ervaringen van verschillende patiënten/eigenaren. We maken zo veel mogelijk gebruik van beeldmateriaal om het effect van de behandeling inzichtelijk te maken.

Vluchtgedrag en hoge basisspanning - Wybrecht

‘Wiebrecht is een hele lieve, maar zeer sensibele merrie. Die heel gevoelig is voor te veel prikkels. En met name geluiden. Dat triggert haar enorm. Ruim 2 jaar terug tijdens het rijden thuis in de buitenbak, is Wiebrecht enorm geschrokken van een stuk wapperend plastic van een kuilbaal die naast de bak stonden. Ze is daardoor zo in blinde paniek geraakt, met als gevolg dat Daimy, mijn dochter, er lelijk is afgevallen.

Door de spanning Wiebrecht opbouwde, was rijden in de buitenbak haast onmogelijk. In de binnenbak ging het nog redelijk, maar ook daar nam het vlucht gedrag steeds meer toe. Na zo ongeveer alles te hebben geprobeerd, hoorden we van de ESDR therapy. Het klonk haast te mooi om waar te zijn. Maar de afspraak was snel gemaakt. De eerste keren op locatie bij Stal de Flint. Daar bleek dat Wiebrecht van zichzelf ook al een hoge basis spanning had. Wij wisten niet beter, we kenden Wiebrecht niet anders. Vanaf de eerste sessie was er mega verschil bij Wiebrecht. Zowel op locatie als thuis. We hebben 4 sessies op locatie gedaan, en geoefend met geluiden, en met rijden buiten in een grote paddock. Met sessie nr 5 was de tijd rijp om thuis te gaan rijden. Dat ging ook super. Nu rijden ze al 3 weken thuis, met een super ontspannen paard, die eigenlijk helemaal nergens meer op reageert. En de geluiden zijn er allemaal nog steeds, omdat onze bak aan de weg ligt.

Wij kunnen ESDR echt aanraden, als je paard veel spanning heeft, om welke reden dan ook. Maike, Nynke, en Megin, nemen echt de tijd voor je, denken met je mee. Wij zijn enorm blij met dit resultaat.’

Douwina van der Leest

‘Na een vervelende val van Wybrecht 2 jaar geleden in onze buitenbak heeft ontspannen rijden er voor ons niet meer ingezeten en werd de hoge spanning van Wybrecht, wat ze vooral uitte door er vandoor te gaan, alleen maar heftiger. Voor ons beide was het vertrouwen in elkaar verdwenen en nadat we alles hebben geprobeerd zonder resultaat werden we door een vriendin van ons getipt op ESDR-therapie. Dankzij Nynke en Maike was Wybrecht na een paar sessies bij ze op stal De Flint al een compleet ander paard met veel meer rust en ontspanning in haar lijf. Zelf ben ik ook een paar keer bij Nynke geweest voor EMDR-therapie en nu met behulp van Megin hebben we inmiddels alweer een aantal keer thuis super relaxt kunnen rijden. Wybrecht zal een erg gevoelig paard blijven en heeft ook af en toe nog wel eens momentjes dat ze iets spannends vind, maar ze vloeit het ook weer veel sneller af.

Ik ben super blij dat deze bijzondere therapie zo goed heeft geholpen voor ons. Iedereen die paarden heeft met een bepaalde angst/spanningsprobleem raadt ik deze therapie echt aan!’

Daimy van der Leest

IMG_0026

Hoge basisspanning

Riena is een mooie Friese merrie die op Z1 niveau presteert onder het zadel. Ondanks dit niveau ging dat niet zonder slag of stoot. Riena heeft altijd erg veel last gehad van een hoge basisspanning. Of er nu thuis werd gereden of op ander terrein dat maakte niet uit. Ook thuis was 1 hoek van de bak altijd eng, ging het rijden altijd gepaard met spanning, snel schrikken en uitstappen aan een lange teugel was eigenlijk niet mogelijk. De eerste sessies vonden plaats op stal De Flint waarbij we verschillende ‘spannende’ situaties creëerden om haar te behandelen tijdens deze situaties. Al vrij snel was toen ook thuis te merken dat haar basisspanning omlaag ging, uitstappen aan een lange teugel weer mogelijk was en dat het schrikken minder werd. De laatste twee behandelingen vonden plaats in de eigen omgeving daar de spanning omlaag te brengen. Nu is Riena weer echt te trainen! Er is veel meer ontspanning thuis en in een binnenrijhal vlakbij huis wat eerst nagenoeg niet te doen was.

Van amazone Emma:

‘Dankzij Maike, Nynke en Megin kan ik weer echt trainen met Riena in plaats van altijd in gevecht met spanning. Ze zal altijd een hoog energie paard blijven en we hebben nog steeds wel eens onze momenten, maar ze is in alles (ook in de omgang) een stuk relaxter waardoor ik het net voor kan zijn of sneller kan laten afvloeien. Ik raad iedereen met spanningsproblemen met hun paard echt aan om deze therapie te gaan doen!’

Emma Spoelstra - Kingma
Tweespan Ruitersport in Boornbergum

Trailerlaadprobleem - Pony: Xaviera

Xaviera is een hele leuke brave 3 jarige pony, maar helaas kreeg ze kort na haar verhuizing bij haar nieuwe eigenaren trailerlaad-problemen. Na moeizaam laden thuis voor een uitstapje naar onze binnenbak om te rijden, was ze na afloop helemaal niet meer van plan om mee naar huis te gaan. We omschrijven het nu grappig, maar Xaviera vond de trailer echt eng en stond zelfs te trillen voor en op de klep. Xaviera is toen even bij ons intern gebleven en na drie sessies liep ze zelfs helemaal zelfstandig zonder angst de trailer op! Eenmaal thuis gingen Xaviera en haar eigenaren aan de slag met wat laatste tips en nu laadt Xaviera zonder problemen!

'We hadden niet echt een verwachting van de ESDR-therapie, maar na het zien van wat filmpjes op Facebook hadden we wel goede hoop. Na de ESDR-behandelingen was de angst van Xaviera helemaal verdwenen. Hoewel ik niet zo geloof in bepaalde behandelingen of therapieën hebben jullie mij overtuigd van de werking van EMDR/ESDR.' – Arja van der Wal
Aise

Aise is een friese ruin van 20 jaar en al meer dan 17 jaar in ons bezit. Al die jaren stond Aise overdag buiten en 's nachts op stal. Een aantal maanden geleden werd Aise om onverklaarbare reden doodsbang in zijn stal en kon hij niet meer binnen staan. Hij bleef dan rondjes draaien, zweten en de paniek werd alleen maar erger. Daarom stond Aise noodgedwongen maar buiten in de wei. Ook hier vertoonde hij onrust, liep veel heen en weer maar niet zo erg als op stal.

Al na 1 sessie raakte Aise niet meer in paniek in zijn stal. Ook zijn onrust buiten verdween toen al grotendeels. De tweede sessie hebben we nog even buiten in de wei gedaan. De derde en laatste keer zijn ze in het donker langs geweest omdat voor de behandelingen de onrust en angst in het donker groter waren. Maar daar was niks meer van te merken! Aise had inmiddels al zoveel maanden niet meer op stal gestaan dat hij daarna weer even moest wennen aan het binnen staan. Dit ging heel snel en na een paar dagen stond Aise weer gewoon relaxed op stal 's nachts!

We waren eerlijk gezegd wel een beetje sceptisch of de ESDR zou helpen bij Aise, maar het resultaat is buitengewoon! We kunnen iedereen met paarden met angsten deze therapie aanraden!

Familie Moes uit Jubbega - Paard: Aise

'Tys is 2 jaar geleden eens in paniek geraakt in de trailer, sindsdien wilde hij NIET de trailer op. Veel met hem geoefend de afgelopen tijd, maar op de klep bleef hij altijd staan. De tijd om hem de trailer op te krijgen was gemiddeld 30/45 minuten. Maike en Nynke hebben hun hulp aangeboden en na een eerste sessie hebben ze aangeboden om Tys een week bij hun in training te zetten. Na de eerste dag kreeg ik een filmpje dat Tys zonder twijfel de trailer op liep, zonder te stoppen. Dit filmpje heb ik wel 10 x bekeken, hoe is het toch mogelijk?! Na de volgende dagen hebben Maike en Nynke in het donker geoefend en een stukje met hem gereden, hij liep zelfs helemaal alleen de trailer op. Een probleem wat in mijn ogen niet te verhelpen was, blijkt met de ESDR therapie op een paard vriendelijke manier snel te verhelpen.'

Nicolette Peters - Paard: Tys

Gamble

'Mijn paard vond tegenliggers in de bak erg eng. Als er een ander paard op hem afliep sprong hij weg. Het eindresultaat was beter dan we hadden kunnen hopen! Gamble is verder veranderd dan dat hij alleen de paarden in de bak niet meer eng vindt. Hij is over het algemeen veel rustiger en een minder gestrest paard. Door mijn eigen angst die nog zo diep zit is met andere paarden in de bak rijden nog steeds niet mijn hobby, maar Gamble is na de behandelingen bijna nooit meer weggesprongen. Mijn ervaring is super goed! Ook wat ik bij de andere behandelde paarden heb gezien, het is echt gek hoeveel er kan veranderen in een paar behandelingen.'

Eline Zuidberg - Paard: Gamble

'Stel je voor: je Tinker is niet te enten, het probleem wordt alleen maar groter naarmate hij ouder word. Zo erg zelfs dat de dierenarts er niet zoveel heil meer in ziet. En toen waren Maike en Nynke van Stal de Flint daar met de ESDR Therapie (zelfde als EMDR maar dan voor paarden)

1e sessie: DA kon gewoon bij hem komen en knuffelen (heel bijzonder)
2e sessie: DA kon zijn hals aanraken en de ader zoeken.
3e sessie: DA kon met puntje van de naald in zijn hals prikken.
4e sessie: DA kon hem als het ware "gewoon" enten.

Hoe bijzonder is dit dan!!!

De eerste 3 sessies was hij een beetje in zijn eigen bubbel en de 4e sessie, werd hij eerst even flink boos, maar op een gegeven moment liet hij het gaan en kon hij "geënt" worden.

Als dit de oplossing is, dan is het toch geweldig!!!'

Anneke Veenstra - Paard: Willow

Willow2

'Spekkie had in 3 weken zo'n hoge basisspanning opgebouwd, dat hij alleen nog maar binnen in de stal in een hoekje gedrukt kon staan, wou niet eten, buiten bleef hij aan de hand en los in het weiland maar rondjes rennen tot hij erbij neer viel in volle rengalop. We waren ten einde raad. Verschillende dierenartsen zijn geweest, dachten alleen nog maar aan iets in de hersenen, alles was verder goed. We stonden eigenlijk op het punt om hen naar de paardenkliniek te brengen in Wolvega. Tot ik ineens een bericht kreeg van Nynke en Maike met het aan bod dat zij Spekkie wel wouden proberen te helpen met de ESDR-therapie.

Ik had er helemaal geen verwachtingen van maar had ook niks te verliezen, we hadden alles al geprobeerd. Spekkie at al 3 dagen niks en er moest wat gebeuren. Nynke en Maike zijn bij mij op stal toen langs gekomen om te kijken of de therapie zou werken en hij misschien weer zou willen eten. Het borsttuig waarmee zij de therapie normaal uitvoeren, was toen nog te heftig, dus is Maike begonnen met de therapie uit te voeren met haar handen. Zijn spanning vloeide na een tijdje wat af en hij at weer na 3 dagen. Ik was zo blij toen op dat moment! Vanaf toen heb ik besloten Spekkie twee weken bij stal De Flint in therapie te zetten.

Vanaf het moment dat hij aankwam viel er al spanning van hem af en dit werd na verschillende sessies nog veel beter. Het tuig werd aan hem geintroduceerd en daar moest hij erg aan wennen maar hij liet zoveel verbetering zien! Ik had er weer wat vertrouwen in. De stijgende lijn zette alleen maar door en na twee weken kwam de grote dag naar huis. Ik vond het super spannend. Een andere stal geregeld en eerst in stappen naar buiten proberen lopen. De terugreis ging voorbeeldig en op stal was hij een wereld van verschil. Gewoon nieuwsgierig, kijken naar alles en lekker hooi eten. Zo kende ik hem weer. Nu kwam het stukje wat we zelf moesten doen, de visceuze cirkel van het rennen en rondjes draaien doorbreken. Wat was dit voor mij moeilijk.. Ik wil altijd lief voor hem zijn en nu moest ik streng mijn plek 'opeisen'. Na twee dagen bijna volledige dagen in sessies oefenen met lopen aan de hand, staat Spekkie nu weer buiten! Ik haal hem zelf naar binnen en breng hem naar buiten maar hij staat er, iets wat voor mij bijna ondenkbaar weer leek. Zonder te rennen of rondjes te draaien, door de draden heen te rennen om maar weg te komen.

Spekkie blijft een sterk karakter en een kop erop hebben. Dat is ook wat ik juist heel leuk aan hem vind. Zijn algehele spanningniveau kan hij beter en sneller af laten vloeien. Ik heb super veel steun gehad aan Nynke en Maike, vooral op de momenten dat ik het totaal niet meer zag zitten en het eigenlijk wou opgeven. Ze waren super lief en vooral heel geduldig met Spekkie terwijl hij af en toe heel volhardend was in zijn gewoontes. Ik heb me geen moment druk gemaakt wanneer hij bij stal De Flint stond, hij werd hartstikke goed verzorgd.'

Ilse Ottens - Paard: Spekkie

Meer dan alleen een opstapprobleem?

Nelson, een vrolijke KWPN ruin, liet problemen met opstappen zien. Esther vertelde ons dat Nelson met opstappen veel spanning opbouwde, zijn rug bolde en dan op ontploffen stond. Meestal bleef het bij een aantal rondjes draaien in een zeer gespannen stap met gebolde rug, maar soms bereikte Nelson wel zijn kookpunt en vloog Esther eraf. In het verdere rijden was Nelson ook vaak gespannen, stapte hij kort en was zijn emmertje snel vol. Dit is voor zowel Nelson als Esther geen fijne en soms ook een gevaarlijke situatie. Nelson was nagekeken door dierenarts, tandarts en zadelmaker, maar zij konden niks ontdekken. Daarom hebben wij ons over dit probleem gebogen.

Tijdens de eerste behandeling observeerden we niet alleen het moment van opstappen, maar ook het gehele proces van poetsen, zadelen en de interactie tussen paard en eigenaar. Tijdens het poetsen stond Nelson ontspannen, maar zodra Esther met het zadel aan kwam lopen, zag je Nelson verstijven en begon hij zijn rug al te bollen. Het was dus niet alleen een opstapprobleem, Nelson had ook singeldwang. We zijn Nelson gaan behandelen en aan het einde van de eerste behandeling kon Nelson zonder spanning gezadeld worden en kon Esther ook zonder spanning opstappen. Tijdens de tweede behandeling toonde Nelson geen spanning meer met zadelen en alleen nog een klein beetje spanning zodra Esther op het krukje naast hem ging staan. Dit hebben we behandeld en daarna kon Esther weer gewoon opstappen en rustig wegstappen zonder rondjes draaien of gebolde rug. Tijdens behandeling drie lag de focus op ruimer stappen en spanning afvloeien in het rijden en controleren of de spanning echt weg was. Sinds die laatste sessie heeft Nelson geen spanning meer opgebouwd met opstappen en stapt hij ook veel ruimer. Ook merkt Esther dat het emmertje niet meer zo snel vol is en dat Nelson beter en sneller in staat is om zijn spanning af te vloeien.

Deze casus laat heel mooi zien dat problemen met opstappen en/of spanning in het rijden vanuit singeldwang kunnen ontstaan. En dat een paard dus met opzadelen al kan beginnen met spanning opbouwen en dat dit dan met opstappen of in het rijden tot een hoogtepunt kan komen. Door goed te observeren en breed te kijken kan het echte probleem gevonden en behandeld worden.