Ervaringen

Hieronder delen we de ervaringen van verschillende patiënten/eigenaren. We maken zo veel mogelijk gebruik van beeldmateriaal om het effect van de behandeling inzichtelijk te maken.

Coco (augustus 2023)
Ik heb Coco leren kennen op de manege. Via een handelaar uit Frankrijk kwam hij op stal terecht. Hij bleek al heel snel geen geschikt manege paard te zijn, maar ik was helemaal gek op hem. Ik was 15, hij 8. Maar voor een 8 jarige niks gewend. Ontzettend gespannen, schrok van de normaalste dingen (zijn eigen schaduw, verkeer, te snelle bewegingen, etc.) en hij werd op een gegeven moment steeds gevaarlijker. Hij gooide iedereen eraf, mij heeft hij er ook tientallen keren af gegooid, maar elke keer stapte ik weer terug op. Na 1,5 jaar proberen om van hem een manegepaard te maken, werd besloten dat het zo niet langer kon. Ik mocht hem kopen, maar ik was toen pas 16 en mijn moeder was geen fan van Coco zijn praktijken. Toch stond hij daar opeens bij ons op stal en was hij echt van mij. Daar ben ik nog op de dag van vandaag heel dankbaar voor.
Toen begon de rollercoaster. In het begin heb ik hem lekker paard laten zijn; 24/7 op het land met weidemaatjes. Dit deed hem heel goed, hij werd ook rustiger. We konden helaas niet echt trainen omdat we geen bak op het terrein hadden. Toen we naar onze huidige stal verhuisden werd het zoveel beter. Hij is zo gelukkig hier en heeft veel vriendjes. Ik was ook blij want we hadden een rijbak! Na wat gebeurtenissen wilde ik het rijden weer oppakken, maar hij was niet zichzelf. Hij had geen pijn, maar was letterlijk een tikkende tijdbom. Ik had alles laten checken, hij hoorde nergens last van te hebben. Ik liet verschillende paarden professionals naar hem kijken en behandelen op verschillende gebieden, maar niets hield stand.
Mijn motivatie was weg en ik dacht, ik probeer het weer als hij het land op gaat, dan zal het wel beter gaan. Maar niets was minder waar, er was niks veranderd.
Toen bedacht ik mij dat Ruchama (van Ragini Horsebonding Care) wel eens op mijn werk is geweest, bij een paard dat ook snel spanning opbouwde. ESDR zou wel een van de laatste opties zijn voor Coco; ik had al zoveel geprobeerd.
Toen was het dan zo ver, onze eerste ESDR sessie. Wat was ik zenuwachtig, zo bang dat het niet aan zou slaan… Maar hij gaf het een kans en toen hebben we doorgepakt. Voor een tijdje deden we braaf elke week ESDR en hij ging echt met sprongen vooruit. We zijn echt op 0 begonnen. Het moeilijke was, dat het niet alleen het rijden was maar ook gewoon in het algemeen. Als zijn vriendjes weg gingen, als er wat onverwachts gebeurde, als hij iets niet kon plaatsen of zien, als er op het terrein wat was veranderd, doodnormale dingen waar hij toch wat van vond, het was echt heftig, mijn paard (en daardoor ik ook) stond altijd aan. Hij heeft gewoon constant het gevoel gehad om te vluchten. En dat gevoel moest dus een heel stuk minder aanwezig zijn. Na een paar sessies ging opeens de knop om, hij werd zo ontzettend stoer! We hebben nu aantal sessies gehad en zijn bijna aan het einde van ons traject zijn.
We genieten samen weer met rijden en ook op zichzelf is hij heel veel stoerder geworden. Hij plakt niet meer aan zijn vriendjes of aan mij, hij schrikt niet zo veel meer en als hij toch schrikt zie je hem beseffen dat het niet nodig was en daardoor wilt hij ook niet vluchten. Hij geeft het leven een kans en voelt zich minder een prooidier.
Ik had dit zo niet verwacht van de ESDR, ik had het natuurlijk wel gehoopt maar dat we nu weer kunnen genieten en dat ik hem zo ontspannen zie is een onwijs groot cadeau!
Nienke Rijsdam
coco
jennieke 2
jennieke

Angst voor koeien (mei 2023)

Via Instagram ben ik Renalda tegengekomen, eerst was het mijn bedoeling om een keer een les bij haar te nemen, maar mijn paard werd steeds banger voor koeien. Verder kijkt hij werkelijk nergens van op, maar elke keer als we op buitenrit langs koeien gingen gebeurde er wel iets waardoor hij schrok. Uiteindelijk werd dit zo erg dat hij in volle galop naar huis is gerend. Toen zag ik dat Renalda ook aan de slag gaat met ESDR-therapie, na me wat verdiept te hebben hierin hebben we op 22 april onze eerste sessie gepland. En waar we de eerste sessie nog niet in de buurt konden komen van de koeien, konden we dat een week later tijdens de 2e sessie al wel. In de 3e sessie zijn we nog een stapje verder gegaan en heb ik er aan het eind al een stukje op kunnen zitten. 27 mei hadden we de 4e sessie en toen kon ik er vanaf het begin op zitten, eerst nog onder begeleiding aan de longe, maar uiteindelijk hebben we los lang de koeien gestapt en gedraafd. Echt onvoorstelbaar dat we in een maand tijd zo zijn gegroeid. Elke sessie voelde ik dat ons vertrouwen in elkaar meer groeide, dat zijn spanning steeds een beetje meer af nam en dat hij met zijn aandacht steeds meer bij mij was. Zonder de ESDR en Renalda hadden wij dit samen niet gekund. Renalda gaf precies aanwijzingen over hoe we verder gingen in de training, wanneer we op de koeien af moesten lopen, wanneer we stil moesten staan of juist even een eindje terug moesten wandelen. Echt heel bijzonder hoe een probleem zo opgelost kan worden met de ESDR! Heb je een probleem, wat dan ook, ESDR is (vanuit ervaring) echt een aanrader en zeker de moeite waard!

Groetjes Jennieke

Fritz (maart 2023)

Trots op Fritzie 🦄
Gisteren (2 april) wedstrijd gereden in Wormerveer en de Stal De Flint - ESDR Therapy heeft echt al veel gedaan voor Fritz ❤️
We hebben goed en fijn kunnen inrijden tussen al die mooie grote Grandprix paarden 🫶 we behaalden een mooie score van 62.44 en bij 1 jury zelfs al 64%

Ben zo ontzettend blij en trots op Fritz dat we dit stukje ook kunnen helpen. Fritz is ondertussen 14 jaar maar heeft altijd nog grote schrik wanneer andere paarden, vooral onder het zadel, hem tegemoet komen. We zijn Grandprix maar ik ging dit echt uit de weg omdat het ons allebei zo veel spanning en stress opleverde. Maar nu krijg ik zo veel vertrouwen en Fritz doet echt zo zijn best! 💖🦄

Na twee sessies bleef hij al veel bewuster en nadenken en ontspannen,  en nu kan ik gewoon dichtbij het andere paard passeren. Ook merk je het in zijn hele gedrag, hij is echt meer ontspannen, Fritz is een heel wakker en scherp paard, altijd op zijn hoede dus erg blij dat hij hierdoor wat meer rust en ontspanning beleefd.

fritz
sandiago

Sandiago (januari 2023)

Ik wil graag mijn ervaring delen met jullie over de behandeling die Renalda ons paard heeft gegeven. Wij zijn via een stalgenoot in contact gekomen met Renalda omdat ons paard Sandiago van 5 jaar oud nog heel veel moet leren. Sandiago wilde niet alleen staan in de wei omdat hij last had van verlatingsangst en springt gerust de wei uit om achter de paarden aan te gaan omdat hij mee wil. Ook op de wasplaats wilde hij niet dit vond hij mega eng en werd helemaal wild. Renalda is aan het werk gegaan met Sandiago eerst alles goed uitgelegd en ze was zo rustig en lief tegen Sandiago dat hij erg goed reageerde op haar en de behandeling. Sandiago heeft maar 2 behandelingen nodig gehad en springt niet meer uit de wei, ook heeft hij meer vriendjes gemaakt in de wei. Op de wasplaats is ook geen probleem meer, of hij er al jaren geweest is zo bijzonder ik ben Renalda zo dankbaar ik heb een ander paard terug gekregen ook is hij erg rustig, ontspannen en knuffelig geworden. Ik kan haar iedereen aanbevelen het helpt echt. Dank je wel Renalda voor je hulp.

Tiara

Eve (januari 2023)

Wij zijn via stal de Flint in aanraking gekomen met Ruchama voor ESDR-therapie. Mijn paard Eve heeft namelijk veel problemen met het vertrouwen van mensen en het loslaten van angst in stressvolle situaties. Na een paar sessies merkte ik al veel verschil aan Eve en is ze beter te hanteren in stress en angst situaties. Ruchama heeft mij namelijk al veel handvaten mee gegeven. Wij zijn super blij met deze vooruit gang en dat Eve weer lekker paard kan zijn en zichzelf niet zo in de weg zit. Ik ben Ruchama heel erg dankbaar voor dit want ik krijg mijn paard weer beetje bij beetje terug.

Emma

downloaden
atish

Atish (januari 2023)

Renalda heeft met ons gewerkt aan het buitenrijden. Atish vond het namelijk erg spannend om op onbekende plekken te zijn weg van zijn kudde.
Renalda heeft ons eerst met de esdr begeleidt met het wandelen zodat we het mooi konden opbouwen. En na een sessie vond ik het al heel bijzonder om al zoveel verschil op een positieve manier in het gedrag te zien bij Atish. Hij was tijdens de trainingen in de bak ook al veel meer met zijn aandacht bij mij en als hij spanning opbouwde dan vloeide dat snel weer af. Ook kon ik met Atish al snel zelf alleen op buitenrit en dat het ook echt veilig was. Daar bedoel ik mee dat hij in spannende situaties wel iets spannend mag vinden maar hij moet wel naar mij luisteren als hij bijvoorbeeld even opzij moet op dat moment.
Ik merkte na steeds meer sessies dat dit ook steeds beter ging en dat hij ook tijdens het buitenrijden, waar we niet zo makkelijk oefeningen kunnen doen zoals in de bak om de spanning af te vloeien, steeds sneller zelf de spanning kwijt was. Wat ook belangrijk is dat Atish steeds meer kon genieten van het buitenrijden.
Mijn ervaring is dus echt heel positief met de esdr omdat het mij elke keer weer verbaasde hoe snel zijn gedrag veranderde tijdens het buitenrijden maar ook zeker met andere dingen zoals het trainen in de bak of op de poetsplaats staan. Ik vindt het geweldig dat Atish en ik hierdoor meer avonturen kunnen beleven zonder zoveel spanning.

Veerle

Siera (januari 2023)

Na een succesvolle esdr training met mijn merrie Siera omdat zij niet alleen de stal in wilde gaan, hebben wij opnieuw de hulp van therapeut Ruchama Hofman ingeschakeld.
Het probleem waar ik tegenaan liep was het trailer laden. Siera vind het heel lastig en blijft soms een eeuwigheid voor de trailer staan. Soms besloot ze om er in te gaan, maar ze is dan heel ongeduldig en vliegt er vaak direct weer uit, en dan moet je altijd met zijn tweeën zijn, zodat snel de stang erachter kan.
Ik wilde eigenlijk wel eens weten, is het angst of geef ik de verkeerde signalen. Het was dus toch wat angst. Nu na 2 sessies heeft ze haar rust gevonden en loopt ze alleen de trailer in waar ook een beloning op haar wacht. Er is nu rust en ontspanning.
Trudi
sierra
stelpa

Marjolein en Stelpa (december 2022)

Stelpa is een IJslander, nu weten jullie dat ik gek ben op IJslanders. Dit paardje had helaas een trauma. Dit is een gevolg van de fokkerijkeuring daar is ze op de rechte baan over de top gereden en zodra je er nu op gaat zitten, gaat ze aan en is ze niet meer bereikbaar.
Door een tip van een vriendin kwam Marjolein op de ESDR Therapy en op die manier kwam ze in contact met Ragini HorseBonding – Care.🍀
We kwamen na de eerste sessie tot de conclusie dat Stelpa weer vanaf de basis moest worden (her) opgeleid. We begonnen met stappen, draven tolten en galopperen. Door de ESDR Therapy bleef ze bereikbaar en kwam zelfs terug in het tempo en als ze iets niet snapte, ging ze niet vluchten maar bleef ze rustig afwachten wat er van haar verwacht werd. Marjolein en Stelpa leerde hierdoor ook beter met elkaar te communiceren.
Stelpa kreeg steeds met vertrouwen in zichzelf en in marjolein. Na de derde sessie was ze zelf in de telgang bereikbaar.🐴
We gingen op een ander veldje proberen om daar rechtuit te rijden normaal voor Stelpa een enorme trigger maar ze was super braaf raakte niet in paniek en bleef bereikbaar.
Daarna op vreemd terrein op een echte IJslandse baan, deze baan kende zo ook vanuit haar keuringen. Ze had de eerste paar minuten iets van spanning maar zodra ik haar daarbij hielp met de ESDR was het ook goed.
Ze hebben daarna nog heerlijk op de rechte baan alle gangen gereden en Stelpa was super braaf en bereikbaar. Ze is vurig maar dat is haar karakter maar ze raakt niet meer in paniek.
De renbaan was voor ons de kers op taart. Marjolein en Stelpa dankjewel voor het vertrouwen!

Therapeut Ruchama Hofman

Gathe’s Mooiwendy (november 2022)

WAUW!! Echt fantastisch hoeveel effect de ESDR-Therapie heeft bij Gathe’s Mooiwendy 🥰
We hebben nu 1 sessie gedaan, en wat een verschil met rijden deze week!
Had eerder bij TandArt Glory Days ook succes met deze methode!👌🏻
Ook heel interessant door de hartslag meter, doordat je kan observeren wat er binnen in afspeelt en hoe ze zich hierin uiten!
Het ene paard heeft bij de stal uitlopen al hs 160, de ander doet heel hysterisch en zit op 87 ofzo en heeft zich dat gedrag aangeleerd bij elke vorm van stress.
Ook met Gathe’s Louisa Gwendy gaan we bezig, en hoop op net zoveel effect😍
Yvonne Snieder
mooiwendy
norelle
norelle2
Norelle november 2022; review.

Een jaar geleden heeft Erica van der Weide een ESDR traject bij ons gedaan met haar pony Norelle. Onderstaand bericht plaatste ze kort geleden en kregen we toestemming voor om te delen. Wat hebben we toch mooi werk! 🥰
'Ohh!! Een jaar geleden voor het eerst weer een rondje, nu al een dikke maand weer regelmatig een rondje, het vertrouwen en plezier komt steeds meer terug, en afgelopen woensdag voor t eerst weer ècht alleen gegaan. Dus voor t eerst weer opstijgen zonder iemand er naast, zonder iemand erbij.
Wat genieten we, Julia en ik beide, weer volop van de koningin🥰
Nog steeds dankbaar voor de ESDR, wat een andere pony heb ik er door gekregen!'

Het verhaal van Puck (oktober2022)

Puck is een prachtige Shire die trailerladen en ander terrein heel spannend vond. Door de ESDR Therapy en Gedragstherapie verdween haar trauma en maakte het plaats voor nieuwsgierigheid.
Wij (Bianca en Jerry Walet) zijn al wat ouderen hebben al langer paarden. We hebben niet zo zeer plannen om wedstrijden te rijden of wat dan ook. Nee wij willen tutten, wij willen mennen, wij willen zonder weinig druk Puckie inladen naar een mooi landschap rijden met de auto, Puckie voor de marathonwagen zetten en genieten, drinken mee, eten mee, rustig door duinlandschappen rijden, of over strand of door de bossen of heide landschappen stappen of een drafje, misschien een klein stukje galopperen.
Er zijn mensen waar je tegenop kijkt omdat die mensen zo groot zijn, dat je tegen ze op kijkt om ze in de ogen te kijken. Maar heel soms zijn er niet zulke grote mensen waarbij je juist naar beneden moet kijken om tegen ze op te kijken. Een van deze mensen is Ruchama Hofman, ze weet van het begin af wat ze wil bereiken en hoe, en heeft ons geleid om onze doelen te halen, en ik weet zeker dat ik het nooit had bereikt zonder Ruchama. En daar ben ik haar enorm dankbaar voor. Want even leek het erop dat mijn hobby misschien nog wel onze frustratie werd.
Nathalie en Mariëlle heeft ons paard het uithoudingsvermogen gegeven om met haar te kunnen werken.
Fred heeft ons het vertrouwen in Puck gegeven dat we konden mennen met Puck.
En Ruchama heeft onze hobby frustratieloos gemaakt.
Bedankt namens Bianca en mij (Jerry)
Puck
Obi (augustus 2022)
Obi is ook behandeld door Nicolette Bleiji-Oostdijk tijdens haar opleiding. Hij stond daar intern gestald voor een trainingstraject. Obi heeft elders tijdens zijn beleer-traject een nare ervaring opgedaan met het bit en de lange lijnen. Hierdoor had Obi onder andere heel veel spanning met het indoen van het bit en het hoofdstel.
In slechts twee sessies is dit al ontzettend verbeterd!
Cella (augustus 2022)
Cella is het eigen paard van therapeut Nicolette Bleiji-Oostdijk. Tijdens haar opleidingstraject heeft ze Cella ook behandeld met ESDR therapie.
Cella liep slecht door deuropeningen waarachter he donkerder is. Denk aan openingen bij klinieken, de eigen buitenbox waar ze zoutstomen voor luchtwegen. Met een zweepje en druk vanachter deed ze het wel maar niet van harte. Ze moesten vooral niet te veel druk geven, want dan deed ze niks meer.
In slechts 1 sessie van een uur liep Cella zonder aarzelen de stal in. Ook haar hartslag daalde van 100 naar 53. Tijdens de sessie gaven ze Cella regelmatig een pauze. In totaal zijn ze 5 keer de stal in en uit gelopen.
navarre

Navarre: Rust terugvinden na een verhuizing. (juli 2022)

We werden benaderd door een eigenaar met de handen toch wel aardig in het haar..
Ze waren nog niet zo heel lang geleden met hun paarden naar een nieuw droomplekje verhuisd. Hun 25 jarige Arabische hengst kon voor de verhuizing zonder problemen in de kudde staan en was altijd vriendelijk naar de andere paarden en zat goed in zijn vel.
Helaas werd dit na de verhuizing anders.. Hij kon de rust niet meer vinden en reageerde agressief op zijn mede kudde genoten. Uiteindelijk kon hij wel samen staan met de Shetlander, maar de rust kon hij niet meer vinden. De hele dag liep hij langs het draad heen en weer. Ook in de stal kon hij slecht de rust vinden. Het maakte niet meer uit waar de kudde stond en of hij binnen of buiten stond. Hij viel steeds meer kilo’s af en het leek er niet op dat er nog vanzelf verbetering op zou treden.
Toen kwamen wij in beeld. We zijn twee keer langs geweest om ESDR toe te passen. Gewoon buiten, in zijn weiland. De eerste keer hielden we hem nog wel aan een wat langer touw vast, zodat hij wel kon gaan lopen als hij dit wilde (hij moest wel zijn gedrag kunnen uiten, zodat we de ESDR daarop konden inzetten) maar we konden daarmee voorkomen dat hij echt zou gaan rennen. Te veel adrenaline is niet wenselijk tijdens de behandeling.
Al vrij snel zagen we dat de ESDR goed binnenkwam. Hij wist even niet wat hij met zichzelf aan moest. Hij zocht veel steun bij zijn eigenaresse. Dit was al ‘nieuw’ gedrag, want daarvoor ‘vergat’ hij in die situaties normaalgesproken iedereen om hem heen. Hij was dan slecht bereikbaar. Aan het eind van de eerste sessie begon hij weer gras te eten in de wei. We hebben toen de sessie afgesloten. Het was avond en daardoor konden we de wei ontspannen achterlaten en hem naar stal brengen. Ook daar ging hij nu rustig zijn brok eten, waar hij normaal na iedere hap eerst een rondje moest lopen.
Na die eerste sessie was er al veel gebeurd. Hij kon de volgende dag alweer uren grazen. Na een paar dagen zijn we teruggegaan voor een tweede sessie. Het eerste stuk gebeurde er nog even niks tot de kudde, die een paar weides verderop stond, dichterbij kwam. Toen liet hij weer even zijn oude gedrag zien. Door de ESDR ontspande hij ook toen weer.
‘Inmiddels zijn we even verder en het gaat erg goed met Navarre! Hij is heel relaxed af en toe nog wel even kijken of lopen maar over het algemeen gaat het prima.
Voor ons was dit ook een interessante zoektocht naar waar de stress begon en wat het natuurlijke gedrag was van een hengst die ineens met ‘zijn’ kudde op een totaal nieuwe plek zijn draai weer moest vinden. Gelukkig konden we met de ESDR de enorme negatieve spiraal waar hij in terecht gekomen was doorbreken.
Pino (maart 2022)
Pino is bij ons geboren en kwam vorig jaar getraumatiseerd terug uit de opfok. Wat er gebeurd is weten we niet, maar we denken dat hij fysiek te vaak belaagd is door soortgenoten.
Hij was mager en had een enorm dikke voorknie. Bij alles wat spannend was ging hij letterlijk in de kramp. Ik heb heel lang getwijfeld of het neurologisch of trauma was. De dierenarts bleef bij trauma. Fysiek is er niets te vinden en buiten of in beweging laat hij dit gedrag ook niet zien. Ik had het eerlijk gezegd al een beetje opgegeven. Hoeveel tijd ik er ook in stopte, niets hielp.
Simone wees mij op Stal De Flint - ESDR Therapy. Ik dacht de slager kan altijd nog, dus een berichtje gestuurd. Megin Kuijkhoven durfde het wel aan. En wat ben ik haar dankbaar! Dankzij haar kennis en kunde lijkt Pino nu dusdanig goed, dat hij een kans heeft op een normaal paardenleven.
mona

Mona (februari 2022)

Mona bleef het altijd spannend vinden om een stal in te gaan, alleen bij mij en Ronnie ging het wel maar een tijdje terug had ze weer haar hoofd gestoten en dan is het weer helemaal mis en kon ik weer opnieuw beginnen om vertrouwen te winnen! Nu de buis boven haar maar weg gehaald maar dat is niet de oplossing natuurlijk.

Toen kwam ik ESDR therapie op internet tegen en ja hoor dit was de oplossing!

Nu loopt Mona gewoon haar stal in en uit als een normaal paard en als het veulen is geboren dan gaan we aan de slag met trailer trainen op deze manier!💖

Paardenfokkerij Smilda

Victoria  (november 2021)
- Spanning tijdens het rijden
- Verlatingsangst

Na alles geprobeerd te hebben en eigenlijk alle hoop opgegeven te hebben zijn we na veel onderzoek bij ESDR therapie uitgekomen.

Zo hebben we contact gekregen met Ruchama Hofman. Ondanks dat ik erg sceptisch was over deze therapie dit toch geprobeerd en niet zonder resultaat.
De eerste ontmoeting met Ruchama was erg fijn. Ruchama is een zeer gedreven, rustige, vriendelijke vrouw. Ik voelde me meteen op me gemak bij haar en had het gevoel dat ik hierdoor alles makkelijk bespreekbaar kon maken.

Het grootste probleem bij het paard was de verlatingsangst en grote spanning tijdens het rijden. Hier zijn we dan ook gelijk mee aan de slag gegaan. Alles werd rustig uitgelegd en wat heb ik nu een ander paard op stal staan!
Waar het eerst een probleem was om haar op stal op te zadelen zonder een ander paard erbij is, nu met super goede handvatten is er geen strijd meer.

Ook tijdens het rijden gingen we ongecontroleerd alle kanten op. Hierin heeft Ruchama mij super fijn begeleid. Hierin was ze erg professioneel en zag hier gelijk dat ze me meer moest begeleiden met de spanning afvloeien dan het rijtechnische stuk.

Ik wil dan ook zeker meer mensen deze therapie aanraden voor mij was dit echt het laatste red middel. En hebben mijn paard en ik ook het plezier weer terug gevonden.

victoria
gaia

Gaia en de trailer…. (november 2021)

Gaia was bang op de trailer, zo bang dat het laden niet lukte en gevaarlijk was. Echt heel erg bang.
Door middel van de emdr/esdr therapy training van Stal De Flint - ESDR Therapy, hebben we deze angst om kunnen zetten in gezonde spanning en gaat ze vol vertrouwen de trailer op!

Ongelofelijk wat de esdr training voor een paard kan betekenen.

Nou kunnen we veilig en met plezier samen op pad.

Mollie  (november 2021)

Na een heftig ongeluk - waarbij mijn merrie Mollie kwam vast te zitten op een hek - zijn hekken voor ons beiden een ‘dingetje’ geworden. Mollie rende er het liefst doorheen, waardoor soms gevaarlijke situaties ontstonden. En als er per ongeluk een hek tegen haar aankwam, was de paniek helemaal groot.

Ruchama heeft Mollie met behulp van ESDR helemaal van haar angst met hekken afgeholpen. Mollie loopt nu rustig door het hek, waardoor mijn angst voor hekken ook is verdwenen. De kundige en geduldige aanpak van Ruchama Hofman hebben we als heel prettig ervaren.

mollie

Day--traileraangst (november 2021)

Een tijdje terug kwam ik erachter dat er EMDR therapie voor paarden bestaat, ESDR. Dit is een traumaverwerkingstherapie waarbij, doormiddel van trillingen, de beide hersenhelften worden gestimuleerd op het moment dat de spanning opbouwt. Hierdoor krijgen de hersenen op dat moment veel informatie te verwerken en vervaagt de negatieve lading.

Dat wilde ik heel graag voor Day proberen, omdat ik haar niet anders ken dan met trailerangst. En wij liepen inmiddels echt vast.
Zo kwam ik bij Ruchama Hofman terecht. Zij is o.a ESDR therapeut en is met veel geduld en doorzettingsvermogen met Day en mij aan de slag gegaan.

En wauw! Wat hebben we vandaag weer een fijne sessie gehad. Ik ben zo ontzettend trots op Day! We hebben zelfs al een heel klein stukje gereden. Wie had dat nog gedacht. Maar al onze inzet wordt nu eindelijk beloond

Amber Dijkstra

Day
Gaby
Hopeloos wordt je ervan, als je paard niet in de trailer wil. Gaby was bang om opgesloten te worden, om een stang achter haar billen te krijgen en voor de klep die dan dicht gaat.
Na maanden, jaren steeds weer opnieuw proberen, momenten van frustratie, tips van allerlei mensen, therapeuten laten komen, wees mijn stalgenoot mij op ESDR therapie. Ik heb me hier vrijwel meteen in verdiept en ik dacht, dat kan ik nog proberen! Het klinkt interessant en bijna te mooi om waar te zijn. Want dat bij Gaby angst aanwezig was, was (bijna) 100% zeker. Wanneer de stang dichterbij kwam, liet ze zichzelf naar achteren vallen of draaide ze om in de trailer.
Toen Megin bij ons kwam, merkte ik meteen aan mezelf dat ik veel meer vertrouwen kreeg in wat ik eigenlijk wilde uitstralen naar Gaby en hoe ik dat deed. In de eerste sessie hebben we al veel meer bereikt dan ik had durven dromen. Ze liep de trailer op en de stang en de klep konden wel 3 keer dicht. Dit lukte o.a. door het bijhouden van Gaby’s hartslag, het ontdekken wat Gaby helpt om vertrouwen te krijgen en de buzzers van de ESDR. Haar hartslag daalde bijvoorbeeld enorm wanneer we haar op haar schouder kriebelden, dit wist ik zelf niet. Ook ziet ze er soms heel gespannen uit van de buitenkant, terwijl haar hartslag dan niet hoog is, of andersom.
Na 3 sessies kon ik zeggen dat ze de trailer opliep met vertrouwen en een spanning die te controleren was door Gaby en daardoor ook door mij. Megin en de ESDR therapie hebben me onder andere geleerd wat Gaby nodig heeft om vertrouwen op te bouwen in de trailer. Ook wat goede vervolgstappen zijn om alles vanuit geduld en vertrouwen te doen.
We zijn nog niet waar we uiteindelijk willen zijn, maar de angst voor de stang en de klep is zo goed als weg door de ESDR therapie en ik weet wat ik wil uitstralen. Megin kan ik altijd benaderen voor een vraag of wanneer ik denk nog een sessie nodig te hebben.

Do--trailerangst (oktober 2021) De afgelopen jaren bestond het trailer laden uit kunst- en vliegwerk. Do raakte gespannen zodra ik de trailer aan de auto koppelde. Die spanning kon ik maar moeilijk laten afvloeien bij haar. Ze werd dan behoorlijk sterk en respectloos. We kwamen tot een werkwijze waarbij Do wel op de trailer ging, maar dit gebeurde nooit zonder stress.Vanwege het revalidatietraject waarin we zitten, gaat Do al maanden wekelijks op de trailer naar de aquatrainer. Ze vindt dit erg leuk om te doen, het is voorspelbaar en er is geen prestatiedruk. Helaas werd de stress bij het trailerladen niet beter. Dit was het moment dat ik Megin heb gevraagd om te helpen.Tijdens de eerste sessie gaf de hartslagmeter ons veel duidelijkheid. Als ik naar de deur liep met de autosleutels, ging haar hartslag omhoog. Het leek erop dat het feit dat ik wegging, haar stress bezorgde.Met behulp van de buzzers en alles in kleine stapjes knippen, hebben we tijdens deze sessie al veel resultaat geboekt.Daarnaast kreeg ik tips over hoe ik van Do meer focus en gehoorzaamheid kon vragen.Tijdens de tweede sessie konden we met het trailer laden beginnen zonder spanning vooraf. Dat was al winst.Nu werd duidelijk dat ze zich brutaal gedraagt en een acceptatieprobleem heeft. Ze had een hartslag van 40 op de klep, maar wilde niet in de trailer. Met de coachende woorden van Megin is het gelukt om een nieuw patroon te ontwikkelen waarmee ik Do alleen kan laden zonder stress.Grondwerken met focus. Duidelijkheid geven zonder onvriendelijk te zijn. Niet aan haar trekken, maar met mijn lichaam duidelijk maken wat de bedoeling is en geen ontsnappingskansen geven.Deze sessies hebben niet alleen geholpen bij het trailer laden. Het heeft mij meer inzicht gegeven in hoe mijn paard functioneert en Do is in de dagelijkse omgang vriendelijker. Ze let beter op tijdens het leiden aan een halster en zelfs het scheren gaat nu makkelijk.Megin, heel hartelijk dank!!

Hera
Hera (oktober 2021)
Het afgelopen half jaar samen met Erica gestart met ESDR (EMDR voor paarden) bij stal De Flint met Hera en Norelle 🐴🐴
Hera, met haar angst voor vooral vreemde stallen en verlatingsangst, heeft vandaag laten zien dat ze het nu zelfstandig kan afvloeien. Iets wat een half jaar geleden niet kon.
Op haar oude dag, gun ik haar rust in het hoofd en geloof ik dat er een heel mooi resultaat is behaald.
Dankjewel lieve Nynke van der Horn en Maike van der Horn voor al jullie kennis en hulp 🍀🍀🍀
Ben je ook benieuwd wat ze voor je paard kunnen betekenen? Neem contact op met deze toppers
Een jonge Lusitano merrie met reisangst…
Inmiddels is het al weer een half jaar geleden dat we bij De Flint/ESDR aanklopten voor hulp en advies; hoogste tijd om eens verslag uit te brengen!
Het zadelmak maken en opleiden van onze bijna 5-jarige Lusitano merrie Magente ging boven verwachting snel en gemakkelijk. Echter, tijdens het reizen op de trailer pakte ze spanning en werd ze erg onrustig. Laden en lossen was (aanvankelijk) geen probleem, maar zodra de klep dicht ging en de motor aan begon ze druk te worden en raakte ze behoorlijk in het zweet.. Langzamerhand werd het laden ook steeds meer een dingetje, totdat ze echt staakte, zich wist los te rukken en ons buitenspel zette. Via de fysiotherapeute hoorden we over het bestaan van ESDR therapie, en die benadering leek ons het proberen waard!
We legden contact met Maike en Megin, en al snel volgde een eerste ESDR behandeling door Megin bij ons op locatie. Magente reageerde vrij relaxed op het ‘buzzer tuig’’ en bleek in rust een lage hartslag te hebben die bij stress héél snel kon pieken, om daarna weer netjes terug te zakken. Megin experimenteerde eerst op de poetsplaats met de frequentie en sterkte van het buzzer-signaal om te kijken. Daarna kwam de trailer in beeld en gingen we onder leiding van Megin oefenen. Heel bijzonder hoe de buzzers de focus van Magente konden verleggen en het effect te zien op haar gedrag en hartslag. Op het einde van de sessie liep ze al zonder aarzelen de trailer op! Eenmaal binnen was er nog wel onrust en beweeglijkheid, maar de hartslagmeter gaf aan dat het met de spanning/angst wel meeviel en dat ’t voor een groot deel haar eigen ongedurigheid en temperament was. Na een tweede sessie diezelfde week hebben we een hartslagmeter geregeld zodat we zelf gerichter konden oefenen met het laden, lossen en stilstaan.
Tussendoor hadden we een fijn contact met Megin over de voortgang, en kregen we nuttige feedback en tips. De volgende stap was het starten van de motor starten en een klein stukje op het erf vooruit rijden. Gelukkig pikte de app het signaal van de hartslagmeter ook prima op als we zelf in de auto zaten. We kwamen er al snel achter dat onrust en gebonk tijdens het rijden lang niet altijd samenviel met stress/hoge hartslag. Dat was erg nuttig om een beeld te krijgen van hoe het met Magente ging, en of ze klaar was voor een volgende stap. Ten slotte in ‘n heel kalm tempo kleine blokjes om gereden, en toen ze daar redelijk rustig bij bleef een paar keer naar de manege om op vreemd terrein het laden/lossen te oefenen.
Inmiddels gaat het reizen ook vrij goed en is Magente mee geweest naar les en een oefenwedstrijd. Zelfs ritten van ruim 2.5 uur naar en van het Lusitanofestival heeft ze prima doorstaan!
In ons geval waren 2 sessie ESDR dus al voldoende om het laadprobleem blijvend op te lossen, echt geweldig. Daarnaast heeft Megin ons veel inzicht gegeven in het gedrag van onze dame, en hoe we dit zelf in goede banen kunnen leiden. Zeker een aanrader dus voor iedereen met een paard dat moeite heeft met de trailer of het reizen!
Magente
20211017_134923
Het verhaal van Timon (oktober 2021)
Eind maart kocht ik mijn 4 jarige PRE Timon, vers uit Spanje. Een erg lief en nieuwschierig paard maar had in zijn leven nog niks gezien of meegemaakt.
De eerste weken waren lastig, alles was spannend, hij was ontzettend ril en kon absoluut niet buiten staan. Hij wist zich geen raad met die vrije ruimte. Hij was zo snel gespannen. Hij zag en hoorde alles en elk geluid kon een trigger voor hem zijn.
Na heeel veel geduld en steeds kleine stapjes maken konden wij zijn wereld iets verbreden. Hij kon in een kleine, overdekte paddock staan en werd langzaam iets minder ril. Toch bleven er moeilijke punten over. Zo kon hij slecht omgaan met bewegende paarden. Hij kon al door het lint gaan van een paard wat in een ander land een galopje deed. Ook rijden of longeren met een ander paard was not done. Hij was in die situaties niet meer te bereiken en bouwde steeds meer spanning op. Vooral geluid en beweging achter hem vind hij spannend en weet dan niet wat hij er mee aan moet.
Via een goede vriendin kwamen wij bij ESDR terecht en dat was een hele goede zet! Eerst aan de hand, duidelijkere communicatie tussen hem en mij was stap 1. Deze eerste sessie konden we al afsluiten met een rustig paard wat niet meer zo extreem reageerde op het paard wat gelongeerd werd paard in dezelfde bak.
In de 2de sessie hebben we het rijden opgepakt met een andere paard erbij in. Door de fijne aanpak van Megin weet ik veel beter hoe ik hem relaxt kan houden in deze spannende momenten en hoe ik hem hierin kan begeleiden. We hebben de goede handvaten gekregen om dit nu verder uit te breiden. Rijden met een ander paard in de bak zijn we nog steeds aan het opbouwen en daar hebben we nog wel wat geduld voor nodig maar ik weet zeker dat dit helemaal goed gaat komen.
Inmiddels staat Timon heerlijk relaxt in het grote land doordat ook zijn basisspanning vele malen lager is en daardoor veel relaxter is. Het rille is er voor het grootste gedeelte vanaf en hij is veel kalmer. Hij kan nu zelfs heerlijk achter mij aan sjokken in plaats van als een gespannen paard mij bijna voort slepen.
Al met al is dit voor Timon een hele fijne zet geweest naar een relaxte en goede toekomst!
Groetjes Joëlle Van der Craats
Angst voor koeien 🐮: Diesel (juni 2021)
Diesel mag dan wel zelf zwart-wit gevlekt zijn, van zijn ‘kleurgenoten’ in een koeienjasje moest hij niks hebben! Om over de Schotse hooglanders helemaal maar te zwijgen. Best lastig als je verder doodbraaf bent en het liefst samen met je eigenaren urenlang ritten maakt door de bossen. Dan kom je nog weleens geregeld wat tegen op het Friese en Drentse platteland. Omdat het ronduit gevaarlijk kon worden als Diesel wel koeien en hooglanders tegenkwam werden deze angstvallig gemeden en moesten de routes steeds aangepast of zelfs van te voren verkent worden.
Ook thuis kon er lastig in de bak gewerkt worden als de koeien van de buurman in het land ernaast stonden.
Tijdens de eerste ESDR-sessie werden de koeien opgezocht in de stal van de buurman. De spanning ging tijdens de eerste sessie al zover omlaag dat Diesel zelfs even durfde te neuzen met de koeien!
Na de eerste sessie was de angst voor de gevlekte koeien eigenlijk al volledig verdwenen! Het was al geen probleem meer om mentochten te maken langs koeienweides.
Maar toen moesten de Schotse hooglanders nog opgezocht worden uiteraard.
De tweede en ook gelijk laatste sessie werd vooral een bijzonder gezellige. Therapeut Megin ging mee op de menkar want dat was het handigste.
Maar waar de Hooglanders daarvoor veel te vaak in de buurt waren, waren ze nu uiteraard in geen velden of wegen te bekennen 😬..
Na een rit van meer dan 2 uur werden ze dan eindelijk gevonden en was het beetje spanning wat er nog was snel gezakt door de ESDR.
"We zijn ontzettend blij dat we deze stap gezet hebben ..
Diverse therapieën zoals geur therapie en koedrijven mochten niet baten ..
Enigszins sceptisch jullie benadert maar al snel werd duidelijk dat dit ons wel ging helpen ..
Volgende week starten we vol vertrouwen de Vierdaagse van Zorgvlied ..
Daar gaat hij Spaanse stieren en hooglanders ontmoeten .. maar wij hebben er alle vertrouwen in..!
Hoop dat jullie nog veel meer paarden en eigenaren kunnen begeleiden.."
Christa v/d Linden
diesel
kayley
Kayley (maart 2021)
In februari 2020 is de toen 4 jarige tinker Kayley bij ons gekomen. Ze is voor onze dochter (18) met het syndroom van Down en wordt bijgereden door een vriendin die over geduld, kennis en rust beschikt.
Aanvankelijk vertoonde ze redelijk rustig en gezond onderzoekend gedrag, passende bij een jonge pony. Wel was ze schrikachtig, maar dit paste ook wel bij het feit dat ze nog niet zoveel had gezien.
Onze dochter zat er af en toe op waarbij ik Kayley aan een lijn had. Soms in de bak, soms in het bos. De bijrijdster ging dan mee op onze Friese merrie. Ook Loes is erg rustig en trekt niet aan de teugels of is druk met haar benen.
Alles deden we met beleid, met respect voor haar jonge leeftijd.
In de zomer kreeg ze steeds meer vluchtgedrag en probeerde ons uit. We moesten haar echt opvoeden.
Ondertussen is ze door een osteopaat behandeld en is ze door de tandarts van 2 wolfskiezen bevrijd.
Het vluchtgedrag kreeg in de herfst een dieptepunt toen ze op een buitenritje flink aan de kletter ging. Loes reed er al een tijdje niet meer op, dit was absoluut niet meer veilig. De bijrijdster deed veel grondwerk en longeerde af en toe, maar ook het longeren ging niet meer.
Opnieuw hebben we de zadelmaker erbij gehaald en is er een nieuw zadel voor haar besteld. Ze is pas weer bereden met het nieuwe zadel. Helaas bleef het extreme vluchtgedrag.
Tamelijk wanhopig en twijfelend of Kayley een geschikte pony voor Loes zou worden zijn we eind januari met Maike en Nynke in contact gekomen en hun ESDR therapie.
Tijdens de eerste behandeling werd ze geborsteld en gezadeld en dat gebeurde in ontspanning. Ook het tuig en de voorzichtige trillingen via de app waren totaal geen probleem. Vervolgens gingen we met haar naar de paddock achter de stallen (waarbij de fries in de stal bleef). Hier werd ze wat druk van maar de spanning vloeide al snel weg d.m.v. de ESDR-behandeling. Voorzichtig werden wat triggers opgezocht, rammelende sleutels, steeds wat dichterbij haar, een krakende jas en ook hiervan vloeide de spanning snel weg.
De volgende behandelingen stonden in het teken van rustig ernaast lopen, erop gaan en in stap rondlopen. Ook in stap versnelde Kayley steeds, haar natte dikke staart die tussen haar benen waaide was soms ook een reden om vooruit te spurten.
Gaandeweg kwam er meer rust en bleek een lange ritselende jas of sleutels in de zak geen punt meer. Steeds sneller vloeide de spanning af.
Allerlei triggers bleven opgezocht worden totdat er steeds minder gebruik gemaakt hoefde te worden van de ESDR en Kayley steeds sneller ontspande.
Er waren in totaal 6 behandelingen nodig om Kayley op dit punt te krijgen. Ze had een hele hoge basis spanning. Als we nu met haar rijden of werken zien we de spanning heel snel wegvloeien.
Twee maanden later is Maike nog een zevende keer geweest om rijtechnisch mee te kijken, aanwijzingen te geven en evt. esdr toe te passen. (esdr hoefde niet meer!:) In de tussenliggende periode waren wij door gegaan met grondwerk (opvoeden van een jonge pony), dressuur in de bak en buitenritten.
Het is een heel andere pony geworden. Wat we voor 2 maanden terug niet voor mogelijk hadden gehouden lukt nu. Er is nauwelijks spanning waar te nemen. Het vluchtgedrag is bijna weg. Als ze al eens sneller wil laat ze zich direct weer corrigeren. Ze begrijpt wat we van haar verwachten, ze loopt veel beter in stelling, geeft al mooi na enz enz. Op buitenrit kunnen we heerlijk draven en een galopje meepakken: fantastisch!
Loes heeft ondertussen weer meerdere rondjes in het bos gemaakt op haar liefste Kayley. Ontspannen meisje, ontspannen pony. Dat gunnen we hun allebei!
Dit is voor ons een nieuw startpunt om Kayley klaar te maken voor Loes en dat zien we met vertrouwen tegemoet!
Alida Venema

Hoge basisspanning - Einstein (juni 2021)

Mijn paard Einstein was door een lange revalidatie mentaal uit balans. Hij bouwde veel spanning op aan de longe, dit uitte zich in bokken en van een rondvliegende mus vluchtte hij. Ik zag een paard in paniek. De dierenarts en fysio gaven me groen licht om weer te gaan rijden. Eerlijk gezegd vond ik het te gevaarlijk om op te stappen en de goed bedoelde adviezen van sommige ruiters om ‘hem dan maar een uur lang flink te laten galopperen’ zodat hij moe wordt, heb ik niet opgevolgd omdat het fysiek niet goed voor hem was en ik er niet in geloofde dat het hem mentaal zou helpen.

In de hoefslag las ik het artikel over ESDR van Stal de Flint en na telefonisch overleg kon ik met Einstein al vrij snel naar Fochteloo afreizen. De ESDR therapie heeft mijn paard heel veel geholpen, hij ging al zijn zintuigen weer gebruiken, leerde weer de rust te bewaren en na te denken in een spannende omgeving zonder te vluchten. Ook ik stond op scherp en vond het rijden en wandelen met mijn ‘stuiterbal’ best wel spannend. Dus heb ik zelf de EMDR therapie gehad van Nynke (ook tijdens het rijden) en dat heeft ook mij enorm geholpen!
De rust die ik nu in zijn ogen zie, heb ik lange tijd niet gezien, ook nu thuis gaat het erg goed en dit is zo fijn! Ik kan weer zo genieten van het rijden. Einstein kan weer veel meer prikkels aan.
Ik ben Maike en Nynke enorm dankbaar voor de fijne 10 dagen! De locatie is prachtig, paarden worden zeer goed verzorgd, iedereen is erg vriendelijk, de dames hebben enorm veel kennis in huis. Naast de ESDR training geven ze ook gedragstraining wat ons ook heel erg geholpen heeft. Nogmaals onze hartelijk dank!

Wendy Knijnenburg

Einstein1
Cerda

Herstel van vertrouwen tussen paard en ruiter - Cerda (juli 2021)

Heel graag wil ik ook mijn ervaring met ESDR delen, Ik ken Megin al ruim 10 jr als heel prettige instructrice met veel oog voor paard en ruiter! Altijd streven naar de Happy Athletes en perfectie.

Ruim een jaar geleden kocht ik Cerda als 4 jarige, correct gereden maar nog groen in haar ervaringen. Vooral in het begin van de training veel spanning en hierdoor weinig gebruik van de rug. Na samen al veel beleefd te hebben onder en anderen verenigingslessen en op buitenrit, bleef ze altijd hoog in haar spanning en snel afgeleid. Begin April is ze vreselijk geschrokken van een vogel die op vloog uit de bosjes naast de bak thuis, waarbij ik hard ten val kwam. Hierdoor ben ik helaas het vertrouwen in het rijden kwijt geraakt, Cerda had en heeft mijn leiding en steun erg nodig en kon dit op dat moment niet meer bieden.

Gelukkig bood Megin aan om te helpen. Ondertussen waren we al begonnen met Freestyle Loswerklessen. Samen met Megin toen aan de slag gegaan met de ESDR therapie, stap voor stap opgebouwd vanaf het begin, echt net alsof ze niet zadelmak was. Zelfs het zadel erop leggen was spanning, ook de buzzers reageerde ze erg heftig op de eerste paar keren. Haar spanning werd eerst alleen maar groter. Na 3 sessies leek het alsof we iets hadden doorbroken. Ze stapte braaf achter ons aan richting de rijbak. Ondertussen ben ik druk aan de slag gegaan met het werken aan de hand, wandelen en loswerken. Dit heeft onze band in korte tijd ook enorm verbeterd. De eerste keer opstappen vond ik super spannend, Cerda was ook zo gespannen. Elk moment voelde alsof ze ging ontploffen, door de buzzers lag haar focus sneller bij mij. We gingen echt stap voor stap aan de slag en de eerste keren allen gehangen aan het zadel. Dit opgebouwd tot stappen aan de hand, vervolgens rijden aan de longe. Na 4x konden we los door de bak thuis en de voor haar bekende binnen manege in de buurt. Ik heb inmiddels een paard die zichzelf rondom het opstapkrukje geparkeerd braaf stil staat, soms nog wat spanning heeft de eerste 10 minuten maar daarna fijn aan het werk gaat. Het was een bijzonder diep dal, maar Cerda vraagt van mij veel steun. Op dit moment kan ik zeggen dat ons vertrouwen groeit en ze meer focus heeft dan ooit. Dit alles komt haar beweging enorm ten goede, ze ontwikkeld zich tot een prachtig dressuurpaard. De combinatie van ESDR, veel grond en loswerken heeft onze band verbeterd. Op naar een mooie toekomst samen met als volgende stap vreemd terrein tussen de witte hekjes. Helder en Alert zal ze altijd wel blijven maar ik hoop dat de emmer niet weer gaat overstromen.

Nogmaals dank aan Megin en het team!

Kirsten Krijnen

Angst bij fysiek contact van mensen - Silver (juni 2021)

‘Door 3 sessies ESDR therapie geen agressie meer en meer inzicht in de pony.

Ik was de gelukkige winnaar van de Facebook actie van de ESDR therapie.. Na heel veel pogingen om Silver handzamer te krijgen en niets lukte.. Nu heb ik na 3 sessies veel meer inzicht gekregen in Silver..
De eerste 2 sessies met esdr therapie, de angst van het "aanraken / of iets van haar te vragen" weghalen, en de laatste sessie waar we een hartslagmeter ingezet hebben. En toen zagen we dat bij haar overgebleven agressieve gedrag haar hartslag dus niet tot nauwelijks omhoog ging.
Opvoeden dus.. Nynke wou me daar gelukkig nog even bij helpen, heel veel tips gekregen, mocht ze weer in haar oude patroon vallen.. wat heeft dit allemaal opgeleverd? Vandaag konden we gewoon haar beentjes optillen in de bak.. En overal aanraken.. Dit was voorheen echt een onmogelijke opgave.
Nogmaals dankjewel Nynke, we gaan lekker oefenen met een nieuwe start! ❤️

Janine van Olphen - pony: Silver

silver
Polman

Veel spanning op vreemd terrein - Diëgo (maart 2021)

‘Met Diëgo rijd ik inmiddels Z2, thuis loopt hij geweldig maar op ander terrein en met wedstrijden was dat altijd maar de vraag. Hij bouwde daar zoveel spanning op dat het net een tikkende tijdbom was met de vraag wanneer die zou ontploffen, dit gebeurde gelukkig niet altijd! Een proef was meer overleven dan dat ik er echt aan kon rijden. Met die spanning toont hij wel mooi en voor iemand die hem niet kent is die spanning niet altijd goed te zien.

Met Megin en de ESDR therapie zijn we daar mee aan het trainen gegaan. Eerst een keer thuis oefenen met het tuig, om te kijken hoe hij er op reageerde en daarna naar ander terrein. Hij moest even wennen aan het tuig maar al gauw ontspande hij als het tuig zijn werk deed. Zo zijn we er ook achter gekomen dat hij bij moeilijke oefeningen zich beter kan ontspannen en de oefeningen makkelijker door komt.
Op ander terrein merkte ik ook al gauw verschil, de eerste keer was het weer een bom waar ik niet aan kon rijden, maar met de therapie werd dat steeds beter. Ik kon steeds meer rijden en we hebben zelfs een soort schriktraining gedaan wat heel goed uitpakte. Als afsluiting van de therapie hebben we een wedstrijd gereden, hij had nog steeds wel spanning maar ik kon er wel aan rijden en het werd beloont met winst!
Hij zal nog steeds wel spanning houden op ander terrein maar ik kan er gelukkig nu wel aan rijden en ik heb niet meer het gevoel dat ik op een tikkende tijdbom zit!’

Ageet Polman

Vluchtgedrag en hoge basisspanning - Wybrecht (maart 2021)

‘Wiebrecht is een hele lieve, maar zeer sensibele merrie. Die heel gevoelig is voor te veel prikkels. En met name geluiden. Dat triggert haar enorm. Ruim 2 jaar terug tijdens het rijden thuis in de buitenbak, is Wiebrecht enorm geschrokken van een stuk wapperend plastic van een kuilbaal die naast de bak stonden. Ze is daardoor zo in blinde paniek geraakt, met als gevolg dat Daimy, mijn dochter, er lelijk is afgevallen.

Door de spanning Wiebrecht opbouwde, was rijden in de buitenbak haast onmogelijk. In de binnenbak ging het nog redelijk, maar ook daar nam het vlucht gedrag steeds meer toe. Na zo ongeveer alles te hebben geprobeerd, hoorden we van de ESDR therapy. Het klonk haast te mooi om waar te zijn. Maar de afspraak was snel gemaakt. De eerste keren op locatie bij Stal de Flint. Daar bleek dat Wiebrecht van zichzelf ook al een hoge basis spanning had. Wij wisten niet beter, we kenden Wiebrecht niet anders. Vanaf de eerste sessie was er mega verschil bij Wiebrecht. Zowel op locatie als thuis. We hebben 4 sessies op locatie gedaan, en geoefend met geluiden, en met rijden buiten in een grote paddock. Met sessie nr 5 was de tijd rijp om thuis te gaan rijden. Dat ging ook super. Nu rijden ze al 3 weken thuis, met een super ontspannen paard, die eigenlijk helemaal nergens meer op reageert. En de geluiden zijn er allemaal nog steeds, omdat onze bak aan de weg ligt.

Wij kunnen ESDR echt aanraden, als je paard veel spanning heeft, om welke reden dan ook. Maike, Nynke, en Megin, nemen echt de tijd voor je, denken met je mee. Wij zijn enorm blij met dit resultaat.’

Douwina van der Leest

‘Na een vervelende val van Wybrecht 2 jaar geleden in onze buitenbak heeft ontspannen rijden er voor ons niet meer ingezeten en werd de hoge spanning van Wybrecht, wat ze vooral uitte door er vandoor te gaan, alleen maar heftiger. Voor ons beide was het vertrouwen in elkaar verdwenen en nadat we alles hebben geprobeerd zonder resultaat werden we door een vriendin van ons getipt op ESDR-therapie. Dankzij Nynke en Maike was Wybrecht na een paar sessies bij ze op stal De Flint al een compleet ander paard met veel meer rust en ontspanning in haar lijf. Zelf ben ik ook een paar keer bij Nynke geweest voor EMDR-therapie en nu met behulp van Megin hebben we inmiddels alweer een aantal keer thuis super relaxt kunnen rijden. Wybrecht zal een erg gevoelig paard blijven en heeft ook af en toe nog wel eens momentjes dat ze iets spannends vind, maar ze vloeit het ook weer veel sneller af.

Ik ben super blij dat deze bijzondere therapie zo goed heeft geholpen voor ons. Iedereen die paarden heeft met een bepaalde angst/spanningsprobleem raadt ik deze therapie echt aan!’

Daimy van der Leest

IMG_0026

Hoge basisspanning - Riena (november 2020)

Riena is een mooie Friese merrie die op Z1 niveau presteert onder het zadel. Ondanks dit niveau ging dat niet zonder slag of stoot. Riena heeft altijd erg veel last gehad van een hoge basisspanning. Of er nu thuis werd gereden of op ander terrein dat maakte niet uit. Ook thuis was 1 hoek van de bak altijd eng, ging het rijden altijd gepaard met spanning, snel schrikken en uitstappen aan een lange teugel was eigenlijk niet mogelijk. De eerste sessies vonden plaats op stal De Flint waarbij we verschillende ‘spannende’ situaties creëerden om haar te behandelen tijdens deze situaties. Al vrij snel was toen ook thuis te merken dat haar basisspanning omlaag ging, uitstappen aan een lange teugel weer mogelijk was en dat het schrikken minder werd. De laatste twee behandelingen vonden plaats in de eigen omgeving daar de spanning omlaag te brengen. Nu is Riena weer echt te trainen! Er is veel meer ontspanning thuis en in een binnenrijhal vlakbij huis wat eerst nagenoeg niet te doen was.

Van amazone Emma:

‘Dankzij Maike, Nynke en Megin kan ik weer echt trainen met Riena in plaats van altijd in gevecht met spanning. Ze zal altijd een hoog energie paard blijven en we hebben nog steeds wel eens onze momenten, maar ze is in alles (ook in de omgang) een stuk relaxter waardoor ik het net voor kan zijn of sneller kan laten afvloeien. Ik raad iedereen met spanningsproblemen met hun paard echt aan om deze therapie te gaan doen!’

Emma Spoelstra - Kingma
Tweespan Ruitersport in Boornbergum

Trailerlaadprobleem - Pony: Xaviera (januari 2021)

Xaviera is een hele leuke brave 3 jarige pony, maar helaas kreeg ze kort na haar verhuizing bij haar nieuwe eigenaren trailerlaad-problemen. Na moeizaam laden thuis voor een uitstapje naar onze binnenbak om te rijden, was ze na afloop helemaal niet meer van plan om mee naar huis te gaan. We omschrijven het nu grappig, maar Xaviera vond de trailer echt eng en stond zelfs te trillen voor en op de klep. Xaviera is toen even bij ons intern gebleven en na drie sessies liep ze zelfs helemaal zelfstandig zonder angst de trailer op! Eenmaal thuis gingen Xaviera en haar eigenaren aan de slag met wat laatste tips en nu laadt Xaviera zonder problemen!

'We hadden niet echt een verwachting van de ESDR-therapie, maar na het zien van wat filmpjes op Facebook hadden we wel goede hoop. Na de ESDR-behandelingen was de angst van Xaviera helemaal verdwenen. Hoewel ik niet zo geloof in bepaalde behandelingen of therapieën hebben jullie mij overtuigd van de werking van EMDR/ESDR.' – Arja van der Wal
Aise

Aise (februari 2021)

Aise is een friese ruin van 20 jaar en al meer dan 17 jaar in ons bezit. Al die jaren stond Aise overdag buiten en 's nachts op stal. Een aantal maanden geleden werd Aise om onverklaarbare reden doodsbang in zijn stal en kon hij niet meer binnen staan. Hij bleef dan rondjes draaien, zweten en de paniek werd alleen maar erger. Daarom stond Aise noodgedwongen maar buiten in de wei. Ook hier vertoonde hij onrust, liep veel heen en weer maar niet zo erg als op stal.

Al na 1 sessie raakte Aise niet meer in paniek in zijn stal. Ook zijn onrust buiten verdween toen al grotendeels. De tweede sessie hebben we nog even buiten in de wei gedaan. De derde en laatste keer zijn ze in het donker langs geweest omdat voor de behandelingen de onrust en angst in het donker groter waren. Maar daar was niks meer van te merken! Aise had inmiddels al zoveel maanden niet meer op stal gestaan dat hij daarna weer even moest wennen aan het binnen staan. Dit ging heel snel en na een paar dagen stond Aise weer gewoon relaxed op stal 's nachts!

We waren eerlijk gezegd wel een beetje sceptisch of de ESDR zou helpen bij Aise, maar het resultaat is buitengewoon! We kunnen iedereen met paarden met angsten deze therapie aanraden!

Familie Moes uit Jubbega - Paard: Aise

Tys (december 2020)

'Tys is 2 jaar geleden eens in paniek geraakt in de trailer, sindsdien wilde hij NIET de trailer op. Veel met hem geoefend de afgelopen tijd, maar op de klep bleef hij altijd staan. De tijd om hem de trailer op te krijgen was gemiddeld 30/45 minuten. Maike en Nynke hebben hun hulp aangeboden en na een eerste sessie hebben ze aangeboden om Tys een week bij hun in training te zetten. Na de eerste dag kreeg ik een filmpje dat Tys zonder twijfel de trailer op liep, zonder te stoppen. Dit filmpje heb ik wel 10 x bekeken, hoe is het toch mogelijk?! Na de volgende dagen hebben Maike en Nynke in het donker geoefend en een stukje met hem gereden, hij liep zelfs helemaal alleen de trailer op. Een probleem wat in mijn ogen niet te verhelpen was, blijkt met de ESDR therapie op een paard vriendelijke manier snel te verhelpen.'

Nicolette Peters - Paard: Tys

Gamble

Gamble (juni 2020)

'Mijn paard vond tegenliggers in de bak erg eng. Als er een ander paard op hem afliep sprong hij weg. Het eindresultaat was beter dan we hadden kunnen hopen! Gamble is verder veranderd dan dat hij alleen de paarden in de bak niet meer eng vindt. Hij is over het algemeen veel rustiger en een minder gestrest paard. Door mijn eigen angst die nog zo diep zit is met andere paarden in de bak rijden nog steeds niet mijn hobby, maar Gamble is na de behandelingen bijna nooit meer weggesprongen. Mijn ervaring is super goed! Ook wat ik bij de andere behandelde paarden heb gezien, het is echt gek hoeveel er kan veranderen in een paar behandelingen.'

Eline Zuidberg - Paard: Gamble

Willow (november 2020)

'Stel je voor: je Tinker is niet te enten, het probleem wordt alleen maar groter naarmate hij ouder word. Zo erg zelfs dat de dierenarts er niet zoveel heil meer in ziet. En toen waren Maike en Nynke van Stal de Flint daar met de ESDR Therapie (zelfde als EMDR maar dan voor paarden)

1e sessie: DA kon gewoon bij hem komen en knuffelen (heel bijzonder)
2e sessie: DA kon zijn hals aanraken en de ader zoeken.
3e sessie: DA kon met puntje van de naald in zijn hals prikken.
4e sessie: DA kon hem als het ware "gewoon" enten.

Hoe bijzonder is dit dan!!!

De eerste 3 sessies was hij een beetje in zijn eigen bubbel en de 4e sessie, werd hij eerst even flink boos, maar op een gegeven moment liet hij het gaan en kon hij "geënt" worden.

Als dit de oplossing is, dan is het toch geweldig!!!'

Anneke Veenstra - Paard: Willow

Willow2

Spekkie (december 2020)

'Spekkie had in 3 weken zo'n hoge basisspanning opgebouwd, dat hij alleen nog maar binnen in de stal in een hoekje gedrukt kon staan, wou niet eten, buiten bleef hij aan de hand en los in het weiland maar rondjes rennen tot hij erbij neer viel in volle rengalop. We waren ten einde raad. Verschillende dierenartsen zijn geweest, dachten alleen nog maar aan iets in de hersenen, alles was verder goed. We stonden eigenlijk op het punt om hen naar de paardenkliniek te brengen in Wolvega. Tot ik ineens een bericht kreeg van Nynke en Maike met het aan bod dat zij Spekkie wel wouden proberen te helpen met de ESDR-therapie.

Ik had er helemaal geen verwachtingen van maar had ook niks te verliezen, we hadden alles al geprobeerd. Spekkie at al 3 dagen niks en er moest wat gebeuren. Nynke en Maike zijn bij mij op stal toen langs gekomen om te kijken of de therapie zou werken en hij misschien weer zou willen eten. Het borsttuig waarmee zij de therapie normaal uitvoeren, was toen nog te heftig, dus is Maike begonnen met de therapie uit te voeren met haar handen. Zijn spanning vloeide na een tijdje wat af en hij at weer na 3 dagen. Ik was zo blij toen op dat moment! Vanaf toen heb ik besloten Spekkie twee weken bij stal De Flint in therapie te zetten.

Vanaf het moment dat hij aankwam viel er al spanning van hem af en dit werd na verschillende sessies nog veel beter. Het tuig werd aan hem geintroduceerd en daar moest hij erg aan wennen maar hij liet zoveel verbetering zien! Ik had er weer wat vertrouwen in. De stijgende lijn zette alleen maar door en na twee weken kwam de grote dag naar huis. Ik vond het super spannend. Een andere stal geregeld en eerst in stappen naar buiten proberen lopen. De terugreis ging voorbeeldig en op stal was hij een wereld van verschil. Gewoon nieuwsgierig, kijken naar alles en lekker hooi eten. Zo kende ik hem weer. Nu kwam het stukje wat we zelf moesten doen, de visceuze cirkel van het rennen en rondjes draaien doorbreken. Wat was dit voor mij moeilijk.. Ik wil altijd lief voor hem zijn en nu moest ik streng mijn plek 'opeisen'. Na twee dagen bijna volledige dagen in sessies oefenen met lopen aan de hand, staat Spekkie nu weer buiten! Ik haal hem zelf naar binnen en breng hem naar buiten maar hij staat er, iets wat voor mij bijna ondenkbaar weer leek. Zonder te rennen of rondjes te draaien, door de draden heen te rennen om maar weg te komen.

Spekkie blijft een sterk karakter en een kop erop hebben. Dat is ook wat ik juist heel leuk aan hem vind. Zijn algehele spanningniveau kan hij beter en sneller af laten vloeien. Ik heb super veel steun gehad aan Nynke en Maike, vooral op de momenten dat ik het totaal niet meer zag zitten en het eigenlijk wou opgeven. Ze waren super lief en vooral heel geduldig met Spekkie terwijl hij af en toe heel volhardend was in zijn gewoontes. Ik heb me geen moment druk gemaakt wanneer hij bij stal De Flint stond, hij werd hartstikke goed verzorgd.'

Ilse Ottens - Paard: Spekkie

Meer dan alleen een opstapprobleem? (januari 2021)

Nelson, een vrolijke KWPN ruin, liet problemen met opstappen zien. Esther vertelde ons dat Nelson met opstappen veel spanning opbouwde, zijn rug bolde en dan op ontploffen stond. Meestal bleef het bij een aantal rondjes draaien in een zeer gespannen stap met gebolde rug, maar soms bereikte Nelson wel zijn kookpunt en vloog Esther eraf. In het verdere rijden was Nelson ook vaak gespannen, stapte hij kort en was zijn emmertje snel vol. Dit is voor zowel Nelson als Esther geen fijne en soms ook een gevaarlijke situatie. Nelson was nagekeken door dierenarts, tandarts en zadelmaker, maar zij konden niks ontdekken. Daarom hebben wij ons over dit probleem gebogen.

Tijdens de eerste behandeling observeerden we niet alleen het moment van opstappen, maar ook het gehele proces van poetsen, zadelen en de interactie tussen paard en eigenaar. Tijdens het poetsen stond Nelson ontspannen, maar zodra Esther met het zadel aan kwam lopen, zag je Nelson verstijven en begon hij zijn rug al te bollen. Het was dus niet alleen een opstapprobleem, Nelson had ook singeldwang. We zijn Nelson gaan behandelen en aan het einde van de eerste behandeling kon Nelson zonder spanning gezadeld worden en kon Esther ook zonder spanning opstappen. Tijdens de tweede behandeling toonde Nelson geen spanning meer met zadelen en alleen nog een klein beetje spanning zodra Esther op het krukje naast hem ging staan. Dit hebben we behandeld en daarna kon Esther weer gewoon opstappen en rustig wegstappen zonder rondjes draaien of gebolde rug. Tijdens behandeling drie lag de focus op ruimer stappen en spanning afvloeien in het rijden en controleren of de spanning echt weg was. Sinds die laatste sessie heeft Nelson geen spanning meer opgebouwd met opstappen en stapt hij ook veel ruimer. Ook merkt Esther dat het emmertje niet meer zo snel vol is en dat Nelson beter en sneller in staat is om zijn spanning af te vloeien.

Deze casus laat heel mooi zien dat problemen met opstappen en/of spanning in het rijden vanuit singeldwang kunnen ontstaan. En dat een paard dus met opzadelen al kan beginnen met spanning opbouwen en dat dit dan met opstappen of in het rijden tot een hoogtepunt kan komen. Door goed te observeren en breed te kijken kan het echte probleem gevonden en behandeld worden.