Fritz (maart 2023)



Ben zo ontzettend blij en trots op Fritz dat we dit stukje ook kunnen helpen. Fritz is ondertussen 14 jaar maar heeft altijd nog grote schrik wanneer andere paarden, vooral onder het zadel, hem tegemoet komen. We zijn Grandprix maar ik ging dit echt uit de weg omdat het ons allebei zo veel spanning en stress opleverde. Maar nu krijg ik zo veel vertrouwen en Fritz doet echt zo zijn best!


Sandiago (januari 2023)
Ik wil graag mijn ervaring delen met jullie over de behandeling die Renalda ons paard heeft gegeven. Wij zijn via een stalgenoot in contact gekomen met Renalda omdat ons paard Sandiago van 5 jaar oud nog heel veel moet leren. Sandiago wilde niet alleen staan in de wei omdat hij last had van verlatingsangst en springt gerust de wei uit om achter de paarden aan te gaan omdat hij mee wil. Ook op de wasplaats wilde hij niet dit vond hij mega eng en werd helemaal wild. Renalda is aan het werk gegaan met Sandiago eerst alles goed uitgelegd en ze was zo rustig en lief tegen Sandiago dat hij erg goed reageerde op haar en de behandeling. Sandiago heeft maar 2 behandelingen nodig gehad en springt niet meer uit de wei, ook heeft hij meer vriendjes gemaakt in de wei. Op de wasplaats is ook geen probleem meer, of hij er al jaren geweest is zo bijzonder ik ben Renalda zo dankbaar ik heb een ander paard terug gekregen ook is hij erg rustig, ontspannen en knuffelig geworden. Ik kan haar iedereen aanbevelen het helpt echt. Dank je wel Renalda voor je hulp.
Tiara
Eve (januari 2023)
Wij zijn via stal de Flint in aanraking gekomen met Ruchama voor ESDR-therapie. Mijn paard Eve heeft namelijk veel problemen met het vertrouwen van mensen en het loslaten van angst in stressvolle situaties. Na een paar sessies merkte ik al veel verschil aan Eve en is ze beter te hanteren in stress en angst situaties. Ruchama heeft mij namelijk al veel handvaten mee gegeven. Wij zijn super blij met deze vooruit gang en dat Eve weer lekker paard kan zijn en zichzelf niet zo in de weg zit. Ik ben Ruchama heel erg dankbaar voor dit want ik krijg mijn paard weer beetje bij beetje terug.
Emma


Atish (januari 2023)
Veerle
Siera (januari 2023)


Marjolein en Stelpa (december 2022)


Therapeut Ruchama Hofman
Gathe’s Mooiwendy (november 2022)








Het verhaal van Puck (oktober2022)


Navarre: Rust terugvinden na een verhuizing. (juli 2022)

Mona (februari 2022)
Mona bleef het altijd spannend vinden om een stal in te gaan, alleen bij mij en Ronnie ging het wel maar een tijdje terug had ze weer haar hoofd gestoten en dan is het weer helemaal mis en kon ik weer opnieuw beginnen om vertrouwen te winnen! Nu de buis boven haar maar weg gehaald maar dat is niet de oplossing natuurlijk.
Toen kwam ik ESDR therapie op internet tegen en ja hoor dit was de oplossing!
Nu loopt Mona gewoon haar stal in en uit als een normaal paard en als het veulen is geboren dan gaan we aan de slag met trailer trainen op deze manier!💖
Paardenfokkerij Smilda
Victoria (november 2021)
- Spanning tijdens het rijden
- Verlatingsangst
Na alles geprobeerd te hebben en eigenlijk alle hoop opgegeven te hebben zijn we na veel onderzoek bij ESDR therapie uitgekomen.
Zo hebben we contact gekregen met Ruchama Hofman. Ondanks dat ik erg sceptisch was over deze therapie dit toch geprobeerd en niet zonder resultaat.
De eerste ontmoeting met Ruchama was erg fijn. Ruchama is een zeer gedreven, rustige, vriendelijke vrouw. Ik voelde me meteen op me gemak bij haar en had het gevoel dat ik hierdoor alles makkelijk bespreekbaar kon maken.
Het grootste probleem bij het paard was de verlatingsangst en grote spanning tijdens het rijden. Hier zijn we dan ook gelijk mee aan de slag gegaan. Alles werd rustig uitgelegd en wat heb ik nu een ander paard op stal staan!
Waar het eerst een probleem was om haar op stal op te zadelen zonder een ander paard erbij is, nu met super goede handvatten is er geen strijd meer.
Ook tijdens het rijden gingen we ongecontroleerd alle kanten op. Hierin heeft Ruchama mij super fijn begeleid. Hierin was ze erg professioneel en zag hier gelijk dat ze me meer moest begeleiden met de spanning afvloeien dan het rijtechnische stuk.
Ik wil dan ook zeker meer mensen deze therapie aanraden voor mij was dit echt het laatste red middel. En hebben mijn paard en ik ook het plezier weer terug gevonden.


Gaia en de trailer…. (november 2021)
Gaia was bang op de trailer, zo bang dat het laden niet lukte en gevaarlijk was. Echt heel erg bang.
Door middel van de emdr/esdr therapy training van Stal De Flint - ESDR Therapy, hebben we deze angst om kunnen zetten in gezonde spanning en gaat ze vol vertrouwen de trailer op!
Ongelofelijk wat de esdr training voor een paard kan betekenen.
Nou kunnen we veilig en met plezier samen op pad.
Mollie (november 2021)
Na een heftig ongeluk - waarbij mijn merrie Mollie kwam vast te zitten op een hek - zijn hekken voor ons beiden een ‘dingetje’ geworden. Mollie rende er het liefst doorheen, waardoor soms gevaarlijke situaties ontstonden. En als er per ongeluk een hek tegen haar aankwam, was de paniek helemaal groot.
Ruchama heeft Mollie met behulp van ESDR helemaal van haar angst met hekken afgeholpen. Mollie loopt nu rustig door het hek, waardoor mijn angst voor hekken ook is verdwenen. De kundige en geduldige aanpak van Ruchama Hofman hebben we als heel prettig ervaren.

Day--traileraangst (november 2021)
Een tijdje terug kwam ik erachter dat er EMDR therapie voor paarden bestaat, ESDR. Dit is een traumaverwerkingstherapie waarbij, doormiddel van trillingen, de beide hersenhelften worden gestimuleerd op het moment dat de spanning opbouwt. Hierdoor krijgen de hersenen op dat moment veel informatie te verwerken en vervaagt de negatieve lading.
Dat wilde ik heel graag voor Day proberen, omdat ik haar niet anders ken dan met trailerangst. En wij liepen inmiddels echt vast.
Zo kwam ik bij Ruchama Hofman terecht. Zij is o.a ESDR therapeut en is met veel geduld en doorzettingsvermogen met Day en mij aan de slag gegaan.
En wauw! Wat hebben we vandaag weer een fijne sessie gehad. Ik ben zo ontzettend trots op Day! We hebben zelfs al een heel klein stukje gereden. Wie had dat nog gedacht. Maar al onze inzet wordt nu eindelijk beloond
Amber Dijkstra

Do--trailerangst (oktober 2021)
De afgelopen jaren bestond het trailer laden uit kunst- en vliegwerk. Do raakte gespannen zodra ik de trailer aan de auto koppelde. Die spanning kon ik maar moeilijk laten afvloeien bij haar. Ze werd dan behoorlijk sterk en respectloos. We kwamen tot een werkwijze waarbij Do wel op de trailer ging, maar dit gebeurde nooit zonder stress. Vanwege het revalidatietraject waarin we zitten, gaat Do al maanden wekelijks op de trailer naar de aquatrainer. Ze vindt dit erg leuk om te doen, het is voorspelbaar en er is geen prestatiedruk. Helaas werd de stress bij het trailerladen niet beter. Dit was het moment dat ik Megin heb gevraagd om te helpen. Tijdens de eerste sessie gaf de hartslagmeter ons veel duidelijkheid. Als ik naar de deur liep met de autosleutels, ging haar hartslag omhoog. Het leek erop dat het feit dat ik wegging, haar stress bezorgde. Met behulp van de buzzers en alles in kleine stapjes knippen, hebben we tijdens deze sessie al veel resultaat geboekt. Daarnaast kreeg ik tips over hoe ik van Do meer focus en gehoorzaamheid kon vragen. Tijdens de tweede sessie konden we met het trailer laden beginnen zonder spanning vooraf. Dat was al winst. Nu werd duidelijk dat ze zich brutaal gedraagt en een acceptatieprobleem heeft. Ze had een hartslag van 40 op de klep, maar wilde niet in de trailer. Met de coachende woorden van Megin is het gelukt om een nieuw patroon te ontwikkelen waarmee ik Do alleen kan laden zonder stress. Grondwerken met focus. Duidelijkheid geven zonder onvriendelijk te zijn. Niet aan haar trekken, maar met mijn lichaam duidelijk maken wat de bedoeling is en geen ontsnappingskansen geven. Deze sessies hebben niet alleen geholpen bij het trailer laden. Het heeft mij meer inzicht gegeven in hoe mijn paard functioneert en Do is in de dagelijkse omgang vriendelijker. Ze let beter op tijdens het leiden aan een halster en zelfs het scheren gaat nu makkelijk. Megin, heel hartelijk dank!!








Hoge basisspanning - Einstein (juni 2021)
Mijn paard Einstein was door een lange revalidatie mentaal uit balans. Hij bouwde veel spanning op aan de longe, dit uitte zich in bokken en van een rondvliegende mus vluchtte hij. Ik zag een paard in paniek. De dierenarts en fysio gaven me groen licht om weer te gaan rijden. Eerlijk gezegd vond ik het te gevaarlijk om op te stappen en de goed bedoelde adviezen van sommige ruiters om ‘hem dan maar een uur lang flink te laten galopperen’ zodat hij moe wordt, heb ik niet opgevolgd omdat het fysiek niet goed voor hem was en ik er niet in geloofde dat het hem mentaal zou helpen.
Wendy Knijnenburg


Herstel van vertrouwen tussen paard en ruiter - Cerda (juli 2021)
Heel graag wil ik ook mijn ervaring met ESDR delen, Ik ken Megin al ruim 10 jr als heel prettige instructrice met veel oog voor paard en ruiter! Altijd streven naar de Happy Athletes en perfectie.
Ruim een jaar geleden kocht ik Cerda als 4 jarige, correct gereden maar nog groen in haar ervaringen. Vooral in het begin van de training veel spanning en hierdoor weinig gebruik van de rug. Na samen al veel beleefd te hebben onder en anderen verenigingslessen en op buitenrit, bleef ze altijd hoog in haar spanning en snel afgeleid. Begin April is ze vreselijk geschrokken van een vogel die op vloog uit de bosjes naast de bak thuis, waarbij ik hard ten val kwam. Hierdoor ben ik helaas het vertrouwen in het rijden kwijt geraakt, Cerda had en heeft mijn leiding en steun erg nodig en kon dit op dat moment niet meer bieden.
Gelukkig bood Megin aan om te helpen. Ondertussen waren we al begonnen met Freestyle Loswerklessen. Samen met Megin toen aan de slag gegaan met de ESDR therapie, stap voor stap opgebouwd vanaf het begin, echt net alsof ze niet zadelmak was. Zelfs het zadel erop leggen was spanning, ook de buzzers reageerde ze erg heftig op de eerste paar keren. Haar spanning werd eerst alleen maar groter. Na 3 sessies leek het alsof we iets hadden doorbroken. Ze stapte braaf achter ons aan richting de rijbak. Ondertussen ben ik druk aan de slag gegaan met het werken aan de hand, wandelen en loswerken. Dit heeft onze band in korte tijd ook enorm verbeterd. De eerste keer opstappen vond ik super spannend, Cerda was ook zo gespannen. Elk moment voelde alsof ze ging ontploffen, door de buzzers lag haar focus sneller bij mij. We gingen echt stap voor stap aan de slag en de eerste keren allen gehangen aan het zadel. Dit opgebouwd tot stappen aan de hand, vervolgens rijden aan de longe. Na 4x konden we los door de bak thuis en de voor haar bekende binnen manege in de buurt. Ik heb inmiddels een paard die zichzelf rondom het opstapkrukje geparkeerd braaf stil staat, soms nog wat spanning heeft de eerste 10 minuten maar daarna fijn aan het werk gaat. Het was een bijzonder diep dal, maar Cerda vraagt van mij veel steun. Op dit moment kan ik zeggen dat ons vertrouwen groeit en ze meer focus heeft dan ooit. Dit alles komt haar beweging enorm ten goede, ze ontwikkeld zich tot een prachtig dressuurpaard. De combinatie van ESDR, veel grond en loswerken heeft onze band verbeterd. Op naar een mooie toekomst samen met als volgende stap vreemd terrein tussen de witte hekjes. Helder en Alert zal ze altijd wel blijven maar ik hoop dat de emmer niet weer gaat overstromen.
Nogmaals dank aan Megin en het team!
Kirsten Krijnen
Angst bij fysiek contact van mensen - Silver (juni 2021)
‘Door 3 sessies ESDR therapie geen agressie meer en meer inzicht in de pony.

Janine van Olphen - pony: Silver


Veel spanning op vreemd terrein - Diëgo (maart 2021)
‘Met Diëgo rijd ik inmiddels Z2, thuis loopt hij geweldig maar op ander terrein en met wedstrijden was dat altijd maar de vraag. Hij bouwde daar zoveel spanning op dat het net een tikkende tijdbom was met de vraag wanneer die zou ontploffen, dit gebeurde gelukkig niet altijd! Een proef was meer overleven dan dat ik er echt aan kon rijden. Met die spanning toont hij wel mooi en voor iemand die hem niet kent is die spanning niet altijd goed te zien.
Ageet Polman
Vluchtgedrag en hoge basisspanning - Wybrecht (maart 2021)
‘Wiebrecht is een hele lieve, maar zeer sensibele merrie. Die heel gevoelig is voor te veel prikkels. En met name geluiden. Dat triggert haar enorm. Ruim 2 jaar terug tijdens het rijden thuis in de buitenbak, is Wiebrecht enorm geschrokken van een stuk wapperend plastic van een kuilbaal die naast de bak stonden. Ze is daardoor zo in blinde paniek geraakt, met als gevolg dat Daimy, mijn dochter, er lelijk is afgevallen.
Door de spanning Wiebrecht opbouwde, was rijden in de buitenbak haast onmogelijk. In de binnenbak ging het nog redelijk, maar ook daar nam het vlucht gedrag steeds meer toe. Na zo ongeveer alles te hebben geprobeerd, hoorden we van de ESDR therapy. Het klonk haast te mooi om waar te zijn. Maar de afspraak was snel gemaakt. De eerste keren op locatie bij Stal de Flint. Daar bleek dat Wiebrecht van zichzelf ook al een hoge basis spanning had. Wij wisten niet beter, we kenden Wiebrecht niet anders. Vanaf de eerste sessie was er mega verschil bij Wiebrecht. Zowel op locatie als thuis. We hebben 4 sessies op locatie gedaan, en geoefend met geluiden, en met rijden buiten in een grote paddock. Met sessie nr 5 was de tijd rijp om thuis te gaan rijden. Dat ging ook super. Nu rijden ze al 3 weken thuis, met een super ontspannen paard, die eigenlijk helemaal nergens meer op reageert. En de geluiden zijn er allemaal nog steeds, omdat onze bak aan de weg ligt.
Wij kunnen ESDR echt aanraden, als je paard veel spanning heeft, om welke reden dan ook. Maike, Nynke, en Megin, nemen echt de tijd voor je, denken met je mee. Wij zijn enorm blij met dit resultaat.’
Douwina van der Leest
‘Na een vervelende val van Wybrecht 2 jaar geleden in onze buitenbak heeft ontspannen rijden er voor ons niet meer ingezeten en werd de hoge spanning van Wybrecht, wat ze vooral uitte door er vandoor te gaan, alleen maar heftiger. Voor ons beide was het vertrouwen in elkaar verdwenen en nadat we alles hebben geprobeerd zonder resultaat werden we door een vriendin van ons getipt op ESDR-therapie. Dankzij Nynke en Maike was Wybrecht na een paar sessies bij ze op stal De Flint al een compleet ander paard met veel meer rust en ontspanning in haar lijf. Zelf ben ik ook een paar keer bij Nynke geweest voor EMDR-therapie en nu met behulp van Megin hebben we inmiddels alweer een aantal keer thuis super relaxt kunnen rijden. Wybrecht zal een erg gevoelig paard blijven en heeft ook af en toe nog wel eens momentjes dat ze iets spannends vind, maar ze vloeit het ook weer veel sneller af.
Ik ben super blij dat deze bijzondere therapie zo goed heeft geholpen voor ons. Iedereen die paarden heeft met een bepaalde angst/spanningsprobleem raadt ik deze therapie echt aan!’
Daimy van der Leest

Hoge basisspanning - Riena (november 2020)
Riena is een mooie Friese merrie die op Z1 niveau presteert onder het zadel. Ondanks dit niveau ging dat niet zonder slag of stoot. Riena heeft altijd erg veel last gehad van een hoge basisspanning. Of er nu thuis werd gereden of op ander terrein dat maakte niet uit. Ook thuis was 1 hoek van de bak altijd eng, ging het rijden altijd gepaard met spanning, snel schrikken en uitstappen aan een lange teugel was eigenlijk niet mogelijk. De eerste sessies vonden plaats op stal De Flint waarbij we verschillende ‘spannende’ situaties creëerden om haar te behandelen tijdens deze situaties. Al vrij snel was toen ook thuis te merken dat haar basisspanning omlaag ging, uitstappen aan een lange teugel weer mogelijk was en dat het schrikken minder werd. De laatste twee behandelingen vonden plaats in de eigen omgeving daar de spanning omlaag te brengen. Nu is Riena weer echt te trainen! Er is veel meer ontspanning thuis en in een binnenrijhal vlakbij huis wat eerst nagenoeg niet te doen was.
Van amazone Emma:
‘Dankzij Maike, Nynke en Megin kan ik weer echt trainen met Riena in plaats van altijd in gevecht met spanning. Ze zal altijd een hoog energie paard blijven en we hebben nog steeds wel eens onze momenten, maar ze is in alles (ook in de omgang) een stuk relaxter waardoor ik het net voor kan zijn of sneller kan laten afvloeien. Ik raad iedereen met spanningsproblemen met hun paard echt aan om deze therapie te gaan doen!’
Emma Spoelstra - Kingma
Tweespan Ruitersport in Boornbergum
Trailerlaadprobleem - Pony: Xaviera (januari 2021)
Xaviera is een hele leuke brave 3 jarige pony, maar helaas kreeg ze kort na haar verhuizing bij haar nieuwe eigenaren trailerlaad-problemen. Na moeizaam laden thuis voor een uitstapje naar onze binnenbak om te rijden, was ze na afloop helemaal niet meer van plan om mee naar huis te gaan. We omschrijven het nu grappig, maar Xaviera vond de trailer echt eng en stond zelfs te trillen voor en op de klep. Xaviera is toen even bij ons intern gebleven en na drie sessies liep ze zelfs helemaal zelfstandig zonder angst de trailer op! Eenmaal thuis gingen Xaviera en haar eigenaren aan de slag met wat laatste tips en nu laadt Xaviera zonder problemen!

Aise (februari 2021)
Aise is een friese ruin van 20 jaar en al meer dan 17 jaar in ons bezit. Al die jaren stond Aise overdag buiten en 's nachts op stal. Een aantal maanden geleden werd Aise om onverklaarbare reden doodsbang in zijn stal en kon hij niet meer binnen staan. Hij bleef dan rondjes draaien, zweten en de paniek werd alleen maar erger. Daarom stond Aise noodgedwongen maar buiten in de wei. Ook hier vertoonde hij onrust, liep veel heen en weer maar niet zo erg als op stal.
Al na 1 sessie raakte Aise niet meer in paniek in zijn stal. Ook zijn onrust buiten verdween toen al grotendeels. De tweede sessie hebben we nog even buiten in de wei gedaan. De derde en laatste keer zijn ze in het donker langs geweest omdat voor de behandelingen de onrust en angst in het donker groter waren. Maar daar was niks meer van te merken! Aise had inmiddels al zoveel maanden niet meer op stal gestaan dat hij daarna weer even moest wennen aan het binnen staan. Dit ging heel snel en na een paar dagen stond Aise weer gewoon relaxed op stal 's nachts!
We waren eerlijk gezegd wel een beetje sceptisch of de ESDR zou helpen bij Aise, maar het resultaat is buitengewoon! We kunnen iedereen met paarden met angsten deze therapie aanraden!
Familie Moes uit Jubbega - Paard: Aise
Tys (december 2020)
'Tys is 2 jaar geleden eens in paniek geraakt in de trailer, sindsdien wilde hij NIET de trailer op. Veel met hem geoefend de afgelopen tijd, maar op de klep bleef hij altijd staan. De tijd om hem de trailer op te krijgen was gemiddeld 30/45 minuten. Maike en Nynke hebben hun hulp aangeboden en na een eerste sessie hebben ze aangeboden om Tys een week bij hun in training te zetten. Na de eerste dag kreeg ik een filmpje dat Tys zonder twijfel de trailer op liep, zonder te stoppen. Dit filmpje heb ik wel 10 x bekeken, hoe is het toch mogelijk?! Na de volgende dagen hebben Maike en Nynke in het donker geoefend en een stukje met hem gereden, hij liep zelfs helemaal alleen de trailer op. Een probleem wat in mijn ogen niet te verhelpen was, blijkt met de ESDR therapie op een paard vriendelijke manier snel te verhelpen.'
Nicolette Peters - Paard: Tys

Gamble (juni 2020)
'Mijn paard vond tegenliggers in de bak erg eng. Als er een ander paard op hem afliep sprong hij weg. Het eindresultaat was beter dan we hadden kunnen hopen! Gamble is verder veranderd dan dat hij alleen de paarden in de bak niet meer eng vindt. Hij is over het algemeen veel rustiger en een minder gestrest paard. Door mijn eigen angst die nog zo diep zit is met andere paarden in de bak rijden nog steeds niet mijn hobby, maar Gamble is na de behandelingen bijna nooit meer weggesprongen. Mijn ervaring is super goed! Ook wat ik bij de andere behandelde paarden heb gezien, het is echt gek hoeveel er kan veranderen in een paar behandelingen.'
Eline Zuidberg - Paard: Gamble
Willow (november 2020)
'Stel je voor: je Tinker is niet te enten, het probleem wordt alleen maar groter naarmate hij ouder word. Zo erg zelfs dat de dierenarts er niet zoveel heil meer in ziet. En toen waren Maike en Nynke van Stal de Flint daar met de ESDR Therapie (zelfde als EMDR maar dan voor paarden)
1e sessie: DA kon gewoon bij hem komen en knuffelen (heel bijzonder)
2e sessie: DA kon zijn hals aanraken en de ader zoeken.
3e sessie: DA kon met puntje van de naald in zijn hals prikken.
4e sessie: DA kon hem als het ware "gewoon" enten.
Hoe bijzonder is dit dan!!!
De eerste 3 sessies was hij een beetje in zijn eigen bubbel en de 4e sessie, werd hij eerst even flink boos, maar op een gegeven moment liet hij het gaan en kon hij "geënt" worden.
Als dit de oplossing is, dan is het toch geweldig!!!'
Anneke Veenstra - Paard: Willow

Voor de behandeling - Spekkie buiten
Na de behandelingen - Spekkie buiten
Spekkie en Ilse tijdens een sessie
Spekkie (december 2020)
'Spekkie had in 3 weken zo'n hoge basisspanning opgebouwd, dat hij alleen nog maar binnen in de stal in een hoekje gedrukt kon staan, wou niet eten, buiten bleef hij aan de hand en los in het weiland maar rondjes rennen tot hij erbij neer viel in volle rengalop. We waren ten einde raad. Verschillende dierenartsen zijn geweest, dachten alleen nog maar aan iets in de hersenen, alles was verder goed. We stonden eigenlijk op het punt om hen naar de paardenkliniek te brengen in Wolvega. Tot ik ineens een bericht kreeg van Nynke en Maike met het aan bod dat zij Spekkie wel wouden proberen te helpen met de ESDR-therapie.
Ik had er helemaal geen verwachtingen van maar had ook niks te verliezen, we hadden alles al geprobeerd. Spekkie at al 3 dagen niks en er moest wat gebeuren. Nynke en Maike zijn bij mij op stal toen langs gekomen om te kijken of de therapie zou werken en hij misschien weer zou willen eten. Het borsttuig waarmee zij de therapie normaal uitvoeren, was toen nog te heftig, dus is Maike begonnen met de therapie uit te voeren met haar handen. Zijn spanning vloeide na een tijdje wat af en hij at weer na 3 dagen. Ik was zo blij toen op dat moment! Vanaf toen heb ik besloten Spekkie twee weken bij stal De Flint in therapie te zetten.
Vanaf het moment dat hij aankwam viel er al spanning van hem af en dit werd na verschillende sessies nog veel beter. Het tuig werd aan hem geintroduceerd en daar moest hij erg aan wennen maar hij liet zoveel verbetering zien! Ik had er weer wat vertrouwen in. De stijgende lijn zette alleen maar door en na twee weken kwam de grote dag naar huis. Ik vond het super spannend. Een andere stal geregeld en eerst in stappen naar buiten proberen lopen. De terugreis ging voorbeeldig en op stal was hij een wereld van verschil. Gewoon nieuwsgierig, kijken naar alles en lekker hooi eten. Zo kende ik hem weer. Nu kwam het stukje wat we zelf moesten doen, de visceuze cirkel van het rennen en rondjes draaien doorbreken. Wat was dit voor mij moeilijk.. Ik wil altijd lief voor hem zijn en nu moest ik streng mijn plek 'opeisen'. Na twee dagen bijna volledige dagen in sessies oefenen met lopen aan de hand, staat Spekkie nu weer buiten! Ik haal hem zelf naar binnen en breng hem naar buiten maar hij staat er, iets wat voor mij bijna ondenkbaar weer leek. Zonder te rennen of rondjes te draaien, door de draden heen te rennen om maar weg te komen.
Spekkie blijft een sterk karakter en een kop erop hebben. Dat is ook wat ik juist heel leuk aan hem vind. Zijn algehele spanningniveau kan hij beter en sneller af laten vloeien. Ik heb super veel steun gehad aan Nynke en Maike, vooral op de momenten dat ik het totaal niet meer zag zitten en het eigenlijk wou opgeven. Ze waren super lief en vooral heel geduldig met Spekkie terwijl hij af en toe heel volhardend was in zijn gewoontes. Ik heb me geen moment druk gemaakt wanneer hij bij stal De Flint stond, hij werd hartstikke goed verzorgd.'
Ilse Ottens - Paard: Spekkie
Meer dan alleen een opstapprobleem? (januari 2021)
Nelson, een vrolijke KWPN ruin, liet problemen met opstappen zien. Esther vertelde ons dat Nelson met opstappen veel spanning opbouwde, zijn rug bolde en dan op ontploffen stond. Meestal bleef het bij een aantal rondjes draaien in een zeer gespannen stap met gebolde rug, maar soms bereikte Nelson wel zijn kookpunt en vloog Esther eraf. In het verdere rijden was Nelson ook vaak gespannen, stapte hij kort en was zijn emmertje snel vol. Dit is voor zowel Nelson als Esther geen fijne en soms ook een gevaarlijke situatie. Nelson was nagekeken door dierenarts, tandarts en zadelmaker, maar zij konden niks ontdekken. Daarom hebben wij ons over dit probleem gebogen.
Tijdens de eerste behandeling observeerden we niet alleen het moment van opstappen, maar ook het gehele proces van poetsen, zadelen en de interactie tussen paard en eigenaar. Tijdens het poetsen stond Nelson ontspannen, maar zodra Esther met het zadel aan kwam lopen, zag je Nelson verstijven en begon hij zijn rug al te bollen. Het was dus niet alleen een opstapprobleem, Nelson had ook singeldwang. We zijn Nelson gaan behandelen en aan het einde van de eerste behandeling kon Nelson zonder spanning gezadeld worden en kon Esther ook zonder spanning opstappen. Tijdens de tweede behandeling toonde Nelson geen spanning meer met zadelen en alleen nog een klein beetje spanning zodra Esther op het krukje naast hem ging staan. Dit hebben we behandeld en daarna kon Esther weer gewoon opstappen en rustig wegstappen zonder rondjes draaien of gebolde rug. Tijdens behandeling drie lag de focus op ruimer stappen en spanning afvloeien in het rijden en controleren of de spanning echt weg was. Sinds die laatste sessie heeft Nelson geen spanning meer opgebouwd met opstappen en stapt hij ook veel ruimer. Ook merkt Esther dat het emmertje niet meer zo snel vol is en dat Nelson beter en sneller in staat is om zijn spanning af te vloeien.
Deze casus laat heel mooi zien dat problemen met opstappen en/of spanning in het rijden vanuit singeldwang kunnen ontstaan. En dat een paard dus met opzadelen al kan beginnen met spanning opbouwen en dat dit dan met opstappen of in het rijden tot een hoogtepunt kan komen. Door goed te observeren en breed te kijken kan het echte probleem gevonden en behandeld worden.