EMDR voor angsten gerelateerd aan paarden

Heeft u, bijvoorbeeld door een nare val, last van veel spanning of angst in het rijden en/of omgang met uw paard, dan kunnen wij met behulp van EMDR iets voor u betekenen! Hieronder vindt u meer informatie over EMDR.

Wat is EMDR?

Eye movement desensitisation and reprocessing, afgekort EMDR, is een vorm van therapie die al ruim 25 jaar wordt toegepast bij mensen.

EMDR is een bewezen-effectieve behandelmethode voor post-traumatische-stressstoornissen (PTSS), fobieën, paniekstoornis of verslaving. Daarnaast wordt het steeds meer ingezet in de behandeling van andersoortige problemen, zoals angsten, stress of spanning. EMDR werd eind jaren '80 ontwikkeld door Francine Shapiro, een Amerikaanse therapeute die met getraumatiseerde cliënten werkte.

Verondersteld wordt dat traumatische ervaringen als ‘disfunctionele informatie’ (angst oproepende beelden, betekenissen, emoties en lichamelijke sensaties) liggen opgeslagen in de hersenen. Door EMDR wordt deze informatie niet alleen toegankelijker maar daarnaast wordt het verwerkingssysteem, wat iedereen van nature heeft, geactiveerd.

Het werkgeheugen, wat we onder andere gebruiken voor het ophalen en opnieuw opslaan van herinneringen uit het lange termijn geheugen, heeft een beperkte capaciteit. Dus wanneer we meerdere taken tegelijkertijd uitvoeren die gebruik maken van het werkgeheugen, dan lukt dat niet goed. Het in gedachten ophalen van herinneringen komt onder druk te staan door bijvoorbeeld de oogbewegingen die het werkgeheugen eveneens belasten. Hierdoor verliest het beeld zijn levendigheid en emotionele lading, en ontstaat er ruimte voor een andere betekenisgeving waarna het in deze gewijzigde vorm weer in het lange termijn geheugen wordt opgeslagen.

1560722_701823833171739_476911787_n
EMDR behandeling

Bij een EMDR behandeling wordt er gevraagd om de herinnering aan de traumatische ervaring of het moment waarop iemand de meeste spanning of angst ervaart terug te halen, zodat dit moment in het korte termijngeheugen, ook wel werkgeheugen genoemd, komt. Tijdens het terughalen van de herinnering of het gekozen moment wordt er gevraagd of je je wilt focussen op de aangeboden stimuli. Deze stimuli kunnen op verschillende manieren aangeboden worden. Bijvoorbeeld klikjes via een koptelefoon, het volgen van een vinger van links naar rechts of het vasthouden van trilapparaatjes in je handen. Het aanbieden van stimuli wordt net zo lang herhaalt tot dat je rust ervaart en de herinnering of het gekozen moment geen nare lading meer heeft. Soms is een enkele behandeling al voldoende en soms zijn een aantal behandelingen nodig.

Na het volgen van een of meerdere behandelingen zult u ervaren dat de angst en/of spanning in de omgang en/of in het rijden zal verminderen en dat u weer meer vertrouwen en plezier in de paarden kunt krijgen.

Vertrouwen terug krijgen

Naast het volgen van de EMDR therapie is het bij ons ook mogelijk om coaching te volgen om het vertrouwen terug te krijgen. Stal de Flint is onderdeel van zorgboerderij De Flint en de paarden die gebruikt worden voor cliënten met een verstandelijke beperking zijn de perfecte kandidaat om u het vertrouwen in de paarden weer terug te geven. Informeer via de contactpagina naar al onze mogelijkheden.