Singeldwang
Je paard is braaf, mensgericht en goed opgevoed. Maar dan wil je het dekje op zijn rug leggen of de singel vastdoen en je normaal zo-brave dier veranderd ineens in een kwaadaardig wezen. De oren gaan in de nek, er wordt al dan niet gericht gebeten en/of er wordt naar je getrapt. Kortom: je paard vertoont signalen van singeldwang.
Singeldwang ontstaat nooit zomaar. Er is altijd fysiek ongemak aan vooraf gegaan. Verschillende oorzaken kunnen zijn:
- Slecht passend zadel
- Rugproblemen
- Te ruw opzadelen/aansingelen
- Maagzweren
En zo zullen er ongetwijfeld nog wat oorzaken zijn die we hier niet genoemd hebben. Maar ze hebben allemaal hetzelfde gemeen. Ze veroorzaken pijn/ongemak bij het paard. Als die pijn zich steeds voordoet tijdens het opzadelen gaat het paard dat al snel (onbewust) linken aan elkaar. Het aansingelen is dan de ‘trigger’ waar het spiergeheugen van het paard direct op reageert. Het wordt een nieuwe gewoonte.
Neem singeldwang altijd serieus. Als eerste is het zaak om uit te zoeken waar het ongemak vandaan komt zodat je dat op kunt lossen of uit kunt sluiten. En daarnaast is het altijd prettiger om het opzadelen met beleid te doen. Ook wij zouden het niet fijn vinden als iemand een riem te ruw vastmaakt. Neem je tijd ervoor en zadel gaatje voor gaatje iets strakker.
Helaas is het vaak zo dat het paard ondanks dat de fysieke oorzaken weggenomen zijn, en je ontzettend rustig opzadelt nog steeds singeldwang overhoud. Met de ESDR-therapie kunnen we in de meeste gevallen wel het ‘klikje’ in het hoofd maken om de fysieke negatieve reactie van het opzadelen weg te halen.
Nou kan je denken, ik prima leven met de singeldwang van mijn paard. In de meeste gevallen heeft het paard ook voornamelijk last van de singeldwang en is alles weer koek en ei zodra de singel maar vast zit. Maar helaas gebeurt het ook regelmatig dat het paard tijdens het zadelen al veel spanning opbouwt en dit niet meer loslaat. (En die spanning is los van de singeldwang signalen niet altijd goed zichtbaar) Het opstappen kan dan ook gepaard gaan met spanning en soms werkt het zelfs ook nog door in het rijden zelf. In die gevallen is de singeldwang dus het eerste steentje van de ‘lawine’ van spanning. Als dat eerste ‘steentje’ al weggehaald kan worden door de ESDR voorkomen we de hiermee veel ongemak voor zowel paard als ruiter. Soms is het genoeg om het opzadelen te behandelen met de ESDR en in andere gevallen heeft het paard toch ook nog een reactie op het opstappen zelf en moet dat ook nog even met de ESDR meegenomen worden.
Heeft je paard singeldwang of opstapproblemen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wie weet kunnen we ook voor jou wat betekenen met de ESDR-therapie